Цените на недвижимите имоти бележат ръст в почти всички големи

...
Коментари Харесай

Пандемията предизвика най-големия ръст на цените на недвижими имоти от две десетилетия

Цените на недвижимите парцели бележат растеж в съвсем всички огромни стопански системи вследствие на пандемията от ковид. Повишението е най-широкообхватното за последните две десетилетия и това дава мотив за паника измежду икономистите по отношение на финансовата непоклатимост. Само в 3 от 40-те страни, покрити от данните на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, е имало спад в действителните цени на недвижимите парцели през първото тримесечие на годината - най-малкият дял, откогато се води тази статистика от 2020 година, демонстрира разбор на Financial Times.

Рекордно ниските лихвени проценти, спестяванията, генерирани през локдауните, и желанието за повече пространство при работа от у дома са измежду главните аргументи за тази наклонност, настояват анализатори.

Според Клаудио Борио, началник на отдела за финанси и стопанска система към Bank for International Settlements, в кратковременен проект растежът на цените на пазара на недвижими парцели може да има удобен резултат върху стопанската система, тъй като притежателите на парцели " се усещат по-богати и могат да харчат повече заради повишаването на активите им ". Но в случай че се задържи задълго, нарастването може да се окаже неустойчиво, което в последна сметка ще тласне развиването в противоположна посока, изключително в случай че процесът е съпроводен от мощна кредитна агресия, предизвестява той.
Ръстът набира скорост
Ръстът на недвижимите парцели в групата на богатите страни през първото тримесечие на 2021 година възлиза на 9.4% на годишна база по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Това е най-голямото покачване от 30 години насам и идва на фона на възобновяване от рецесията, породена от пандемията.

Дениз Игън, заместник-директор на макрофинансовото звено на изследователския отдел на МВФ, означи съществуването на " висок растеж на цените на недвижими парцели през последната година в множеството елементи на северното полукълбо ". Данни на националните статистики сочат, че необятно публикуваната наклонност продължава и през второто тримесечие, засягайки страни като Англия, Южна Корея, Нова Зеландия, Канада, Турция и други През април цените на парцелите в Съединени американски щати претърпяха най-високия си годишен растеж за последните 30 години.

Някои страни демонстрират признаци на " жилищна тресчица " съгласно Енрике Мартинес-Гарсия, старши стопански откривател във Federal Reserve Bank в Далас. Той отдава процеса на антикризисните фискални и парични тласъци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР