Цените на най-масовия бензин А95 по родните бензиностанции тръгнаха леко

...
Цените на най-масовия бензин А95 по родните бензиностанции тръгнаха леко
Коментари Харесай

Следпразнично: Цената на бензина в Пловдив тръгна нагоре, дизел и газ поевтиняват

Цените на най-масовия бензин А95 по родните бензиностанции потеглиха леко нагоре, до момента в който дизелът и пропан-бутанът не престават да поевтиняват.
Прочетете още
Това се случва макар, че от началото на април цената на петрола на международните пазари се задържа над 85 $ за барел, което е и най-високата стойност през 2023 година.  

Средната цена на петрола на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) през вчерашния ден спадна до 86,43 $ за барел, демонстрират данните на уеб страницата fuelo. В петък един барел се продаваше за 86,80 $. Фючърсите през днешния ден останаха съвсем без смяна на равнище от 84,78 $ за барел.



Цените по бензиностанциите в първия ден след почивните дни изненадаха прелестно пловдивчани, каращи коли на газ или дизел и леко смутиха тези ползващи бензинови мотори.

Към сегашния миг най-базовият бензин А95 в страната се търгува на междинна цена от 2,58 лева./л. Дизелът е 2,69 лева./л., пропан-бутанът коства 1,13 лева./л., а метанът - 2,58 лева./кг.

В Пловдив цените са с няколко стотинки по-ниски, като бензинът коства надлежно 2,56 лева./л., дизелът - 2,67 лева./л., газта - 1,12 лева./л., а метанът - 2,46 лева./кг. Градът е на четвърто място в страната в класацията за най-ниски горива все още.



На национална база поевтиняването на дизела за последните 7 дни е с 3 ст., а при газта с цели 7 ст/л. Поскъпването на бензина е минимално  - 1 ст/л. Спад от 2 ст/кг. се следи и при метана. Според прогнозите на уеб страницата fuelo наклонността при всички горива е да продължат да поевтиняват, с изключение на при бензина, където се чака повишаване.

В последните дни на интензивно пътешестване бензиностанциите регистрираха растеж в потреблението на горива с 30-35%, а от сектора не изключват от месец май цените да тръгнат леко нагоре. Това се случва на фона на решението на ОПЕК+ от началото на месеца, съгласно което добивите на нефт в картела ще бъдат понижени с спомагателни 1,1 млн. барела дневно. Мярката се чака да влезе в действие от май и да завърши до края на годината.

На този декор през днешния ден Национален статистически институт разгласява, че месечната инфлация в страната е 0.5%, а годишната инфлация е 14.0%. Инфлацията е измерена посредством Идеологически подривни центрове, като месечната инфлация се отнася за март 2023 година по отношение на предходния месец, а годишната инфлация е за март 2023 година по отношение на същия месец на миналата година, сочат данните на Национален статистически институт. Според данните на института инфлацията при битовата газ и други горива е -0.5%.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР