Цените на месото продължават да се повишават драстично, което предизвиква

...
Цените на месото продължават да се повишават драстично, което предизвиква
Коментари Харесай

Пържолата и колбасите скачат двойно

Цените на месото не престават да се покачват фрапантно, което провокира съществено терзание освен измежду купувачите, а и измежду производителите и търговците.

 

Една от главните аргументи за това е сериозният спад в производството на месо, за който животновъдите предизвестиха още преди месеци. Този спад към този момент се отразява на разликата в цените на пазара. През последните два месеца всички типове месо са претърпели доста покачване на цената. Например, цената на котлетите е скочила от 6,50 лева на 10 лева, вратните пържоли, които се продаваха сред 9 и 12 лева, към този момент костват над 14 лева, а се чака цените да продължат да порастват.

 

Същевременно животновъдите се сблъскват с непрекъснато възходящи разноски. В момента в България се създава единствено 40% от месото, което се употребява от българските консуматори, 50% от свинското месо и 80% от говеждото. Около 100 000 тона пилешко месо се внасят годишно от чужбина.

 

Ръстът в цените на месото се усети още през февруари. В момента котлетите вървят приблизително по 13,75 лева, плешката – 13.50, вратните пържоли без кост - около16 лева, регистрират купувачи и продавачи. Досега свинското успяваше да задържи цената си поради свръх предлагането само че прасета в Европа, само че откакто Китай затвори пазара си за импорт поради африканската чума, нещата се трансформираха, изясняват производителите.

 

„ Износът на Европейски Съюз за Китай беше преустановен и надлежно на пазара в Европа остана огромно количество прасета, което трябваше да бъде осъществено. Това докара до фрапантно понижаване на цената на животните, което пък повлия на огромния спад на цените и по тази причина в последните 2-3 години се задържаха ниски, наблюдават хронологията от Асоциацията на свиневъдите в България. И по този начин, макар голямата инфлация при храните, свинското месо, само измежду продуктите съумя да удържи цената си, изясняват от Комисията по стоковите тържища и борси, която следи пазара на едро.

 

Сега обаче, с по-високите цени спрямо година по-рано говеждото е скочило с 18 на 100, бройлерите – с 31%. Предлагането на свинско в целия Европейски Съюз спадна с към 15-20 % в последната година и половина, а търсенето остава същото, което качва цените.

Ръстът се усеща по веригата - трупното месо се е повишило с над 50%.

 

Птицевъдите също регистрират по-високи разноски и производството в птицефермите също понижава, липсва и работна ръка. Инфлуенцата при птиците също оказва напън върху цените. Така българското месо на щанда става все по-малко, регистрират производителите. Ударът се усеща най-много при производството на салами в преработвателните предприятия. В момента кг нормално пилешко коства към 9-10 лв., а филето отива към 12-14. Замразените пилешки хапки, и то в дребен грамаж – към 300-400 грама, са към 10 лв..

 

Българското месо е все по-малко, регистрират производителите. Традиционно България задоволява 40% потребностите си за месо, към 60 на 100 остава импорт, като тази наклонност се резервира. Ценовият удар се усеща мощно в преработвателните предприятия за произвеждане на салами – там се включват логистични фактори, с изключение на индустриалните, по тази причина има растеж до 60%.

 

Въпреки, че всички справедливи фактори от сектора предизвестяват потребителите да внимават с цените, тъй като доста търговци се възползват от обстановката и злоупотребяват с цифрите. Ако хората знаят цените на едро и видят, че пържола с кост или без кост е повече от 16 лв. и стига до 20, ясно е, че има корист и надценките са по-високи, в сравнение с би трябвало.

 

Търговците предвиждат, че пържолите и саламите ще продължат да нарастват, въпреки и с ниски темпове. И в този момент потреблението на месо към този момент е намаляла, като клиентите в магазините купуват по-малки количества. Най-рязко е секнало потреблението на салами, които осезаемо подвигнаха цените си.

Инфо: Уикенд

Тагове: колбаси пържоли цена месо скок в цените на месото
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР