Цените на международните разговори и SMS-ите падат от 15 май.

...
Цените на международните разговори и SMS-ите падат от 15 май.
Коментари Харесай

Говорим с чужбина за 45 стотинки на минута

Цените на интернационалните диалози и SMS-ите падат от 15 май. Това се дължи на нови еврорегламенти, само че положителната вест се отнася единствено за потребителите физически лица. Ценовите ограничавания не важат за цените на бизнес клиентите на мобилните оператори. Така от сряда нататък цената за мобилно и закрепено повикване от една до друга страна в Европейски Съюз не би трябвало да надвишава 19 евроцента на минута, а най-високата цена за SMS в границите на Европейски Съюз би трябвало да е 6 евроцента. Обърнато в български пари, оптималните стойности с Данък добавена стойност не би трябвало да надвишават 0,445 лева на минута за повиквания и 0.14 лева на известие.

Тези цени важат, когато се намирате в България и от българския си номер звъните на номер на друга страна, членка на Европейския съюз, без значение къде се намира този, на който звъните. Например вие сте в България и от българския си номер се обаждате на немски номер. Ценовите тавани се ползват както когато звъните от/към мобилен номер, по този начин и когато звъните от/към закрепен номер, прецизират от Комисията за контролиране на известията (КРС).

Има разлика

Трябва да се прави разлика сред роуминг и интернационално повикване и интернационално известие, показват от КРС. Когато сте в чужбина и звъните или изпращате известие от българския си номер, вие сте в роуминг, а когато сте в България и звъните или пишете към задграничен номер, се касае за интернационално повикване, респективно - известие. Цените на услугите са разнообразни. Информация за тези цени се разгласява в контракта и на интернет страницата на предприятието.

Как ни таксуват

Доставчиците могат да ползват шпации на таксуване за контролирани вътрешни за Европейския съюз повиквания до 60 секунди. Ценовото ограничаване за известията се ползва за SMS с най-много 160 знака или еквивалента в байтове.

Всичко на показ

Мобилните оператори, които ще трансформират прилаганите от тях цени за частни клиенти, следва да разгласяват информация за измененията на страниците си в интернет и в магазините от комерсиалната мрежа, както и по различен подобаващ метод. Приложимите цени би трябвало да се показват в сключваните самостоятелни контракти с консуматори.

И едно мислено

Имайте едно мислено, тъй като операторите имат правото да оферират и различни цени. Това са цени, обхващащи страни, които са отвън Европейския съюз, само че включващи вътрешни за Европейски Съюз информационни услуги. При тях цените може да надвишават ценовите ограничавания за контролираните връзки. Такива различни цени може да включват да вземем за пример таксуване на минута с цена от 0.25 евро както за вътрешни за Европейски Съюз повиквания, по този начин и за повиквания към номера отвън номерационните запаси на страните, членки на Съюза.

Прехвърляне от или към контролирана цена за интернационалните информационни услуги би трябвало да бъде осъществено гратис, в границите на един работен ден, и не следва да води до условия или ограничавания във връзка с други детайли на абонамента, безапелационни са от Комисията за контролиране на известията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР