Цените на криптовалутите отбелязаха спад, след като широките разпродажби, породени

Цените на криптовалутите отбелязаха спад, след като широките разпродажби, породени ...

Сътресенията на финансовите пазари продължават да дърпат надолу биткойна


Цените на криптовалутите отбелязаха спад, след като широките разпродажби, породени от безпокойството заради пренасяне на проблемите на китайската Evergrande Group и в други сектори, разтърси глобалните пазари, предава Bloomberg.

Цената на биткойна намалява със 7% до 44 075,58 долара минути преди 21 ч. българско време, а по-рано през деня спадна под 43 хил. долара, достигайки най-ниското си ниво от началото на август. Други дигитални активи също записват понижение, като Bitcoin Cash, EOS и етер понижават стойността си.

Загубите отразяват действията и на по-широкия пазар, докато инвеститорите преценяват рисковете от затрудненията на Evergrande с изплащането на дълга и заседанието на Федералния резерв тази седмица. Основните щатски индекси започнаха сесията на червена територия, а индексът Stoxx Europe 600 .


Сривът вероятно се ускорява и от факта, че акаунтите на над 249 хил. трейдъри са били ликвидирани през последните 24 часа, равняващи се на криптовалути на стойност 1,23 млрд. долара, сочат данни на платформата за търговия с криптофючърси и информация Bybt.

„Някои отдават внезапното понижение на ситуацията с Evergrande в Китай, която вече предизвиква сътресения на традиционните пазари. Анализатори очакват бурна седмица с потенциално падане на цената на биткойна до 41 хил. долара“, коментира Йонас Луети, трейдър в британската компания за дигитални активи GlobalBlock.

Още по темата
Макар че биткойн не винаги се търгува в тандем с финансовите пазари – характеристика, която го прави привлекателен вариант за диверсифициране на портфейли, връзката му на 30-дневна база с фючърсите върху Nasdaq 100 е последователно положителна от февруари м. г. насам. Показател от 0,5, до който криптовалутата е близо сега, означава, че те се движат в една и съща посока доста често през последно време.

Според инвеститори макар връзката с технологичните акции да е логична – и двата вида инвестиции може да се смятат за привлекателни от някои инвеститори в технологични компании, силна корелация се наблюдава и с компании с по-малка пазарна капитализация и S&P 500. Причината вероятно е в това, че биткойн става по-интегриран на глобалните финансови пазари и трябва да реагира повече на промени в апетита за риск, който движи глобалните нагласи.


В същото време президентът на Ел Салвадор , че страната е купила още 150 токена, с което притежаваните от нея биткойни достигат 700, оценявани на около 31 млн. долара по настоящи цени. Салвадор въведе неотдавна биткойн за официално платежно средство в противоречив ход, който се сблъска с технически проблеми и протести.


Ентусиазираното възприемане на биткойн от Ел Салвадор е една от причините цените да растат и да достигнат неотдавна четиримесечен връх. Въпреки това пазарът трябва да извърви известен път преди да възстанови загубите след разпродажбите през май.

Източник: investor.bg