Цените на корабоплаването в Черно море са се повишили с

...
Цените на корабоплаването в Черно море са се повишили с
Коментари Харесай

Цените на корабоплаването в Черно море са се повишили с 20%

Цените на корабоплаването в Черно море са се повишили с 20% от началото на годината. Причината е, че застраховките за боен риск се усилват, предава Reuters, базирайки се на източници от промишлеността.

Освен това някои застрахователи са спрели да дават покритие за кораби и самолети, пренасящи артикули до и от Беларус, Русия и Украйна. Те се отдръпват, поради нараснали опасности.

Черно море е измежду главните артерии за транспорт на петрол и нефтопродукти.  " Отказът на някои застрахователи да дават покритие за района понижава застрахователния потенциал на пазара за боен риск и фирмите ще заплащат повече тази година ", съгласно един от източниците на Reuters.

По-високите цени и лимитираната наличност на покритие са следващите проблеми на промишлеността, свързани с тавана на цените на Г-7, натрапен върху износа на съветски нефт.

По разпоредбите на режима на ограничаване, на западните застрахователи, които съставляват към 90% от всички морски застрахователи, е неразрешено да дават покритие за кораби, пренасящи съветски недопечен нефт, продаван на цена над 60 $ за барел.

Според данни от отчет на FT към една четвърт от доставките на съветски нефт през декември са имали застрахователно покритие от западни компании, което допуска, че най-малко това тримесечие е било продадено на по-малко от 60 $ за барел. Руският Urals се търгува под 60 $ за барел над месец.

По-високите цени за мореплаване в Черно море обаче биха нараснали разноските за стоките, които се транспортират.

От друга страна, цените на танкерите са намалели макар упованията за скок след влизането в действие на ембаргото на Европейски Съюз върху съветския недопечен нефт.

Сред аргументите е самото ембарго: европейските рафинерии усилиха приема си на съветски недопечен нефт преди 5 декември и след тази дата пазаруването понижа, което понижи търсенето на танкери.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР