Цените на колите втора ръка продължават да растат. От бранша

...
Цените на колите втора ръка продължават да растат. От бранша
Коментари Харесай

Автомобилите втора употреба продължават да поскъпват

Цените на колите втора употреба не престават да порастват. От сектора предвиждат, че нарастването може да доближи близо 50 % по отношение на цените от предходната година. На този декор производителите на нови коли не престават да изпитват съществени усложнения със периодите от липса на части поради пандемията.

От началото на годината цените на колите втора употреба вървят нагоре. Причината - на вторичния пазар в Западна Европа липсват предложения. Традиционният импорт от Италия, Германия, Швейцария и Австрия е мощно стеснен, защото след международния локдаун за нов автомобил се чака сред 8 месеца и година и половина.

" За една кола сега се борят към 4-5 търговци на открито. Цените се подвигнаха най-малко с 30 % както на новите коли, по този начин и на втора ръка ", изясни Любомир Доросиев - Асоциация на вносителите на коли.

Основната причина за това е голямото закъснение на аварийните елементи и доставката. Поради тези аргументи през последните години много се развива вътрешният пазар на коли в България, добавя Константин Попов - търговец на коли.

У нас най-предпочитани са колите до 10 години. Според търговците въпреки и с мудни темпове автопарка в България се възобновява като в огромните градове водачите вземат под внимание и евросертификата на колата.

" Ценовият диапазон на колите, които се продават на българския пазар, е сред 3-4 хиляди лв. до 40-50 хиляди. Дизеловите коли са съществена търсените. Тези с дребните мотори са за желани. Тъй като сега пропан-бутанът е най-евтиното гориво на пазара, към колите с газов инжекцион също има огромен интерес ", сподели Емил Николов - търговец на коли.

Повишен е и ползата към хибридните коли поради ниския разход, който е приблизително с 30% по-малък от този на общоприет бензинов или дизелов мотор в същия клас.

През последните няколко месеца търговците регистрират и друга наклонност. Повишаване на интереса към електрическите коли поради високите цени на горивата. Втора ръка те могат да се намерят на цена сред 20 и 80 хиляди лв..

Засега обаче напредването на ток у нас остава по-скоро бутиково наслаждение. До 1 юли записаните електрически коли са малко над 4600. Според търговците една от аргументите е неналичието на огромен брой зарядни станции в страната. На този декор прогнозите са, че цените ще не престават да порастват, а пазарът ще навакса забавените темпове най-рано следващата година.

" От 60-70 автомобила, които държа в наличност сега имам 9 автомобила в автокъщата. Продаваме, а няма какво да купим ", изясни Любомир Доросиев - Асоциация на вносителите на коли.

По данни на Европейската асоциация на производителите на коли броят на регистрациите на нови коли в Европа е намалял с близ 17 % през юни. От началото на годината спад регистрират страни като Италия, Франция, Германия и Испания. Най-голям % през юни е регистриран в Хърватия - близо 30 %.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР