Цените на какаото се покачват, което може да доведе до

...
Цените на какаото се покачват, което може да доведе до
Коментари Харесай

Цените на какаото се покачват, шоколадът ще поскъпне още

Цените на какаото се повишават, което може да докара до всеобщо повишаване на шоколада.

По-високите цени могат да са от изгода в битката за по-добро заплащане на фермерите на какао. Но това покачване, наред с възходящите цени на други основни за производството на шоколад съставки, няма да бъде позитивна вест за всеобщите консуматори на шоколадови произведения.

Какви са аргументите за повишаването?

По-високите цени се дължат на повишаването на търсенето, за сметка на предлагането.

Този сезон, какаовият рандеман е непълен, най-вероятно заради болести по реколтата и изваляването на значителни количества дъждове, предава БТВ.

За идващия сезон обаче, специалистите още веднъж предвиждат недостиг, заради зараждащия,,Ел Ниньо‘‘ (El Niño), естествен феномен в тропическата част на Тихия океан. Явлението носи със себе си по-високи температури в световен мащаб, което се явява неприятен фактор за развъждането на какао.

Междувременно търсенето остава устойчиво, най-вече в Европа и Азия, отбелязва Пол Джоулс (Paul Joules), анализатор на първични материали в „ Рабобанк “ (Rabobank), който се концентрира върху пазарите на какао и млечни артикули.

Първоначално прогнозите сочеха положително предложение през тази година, споделя Джоулс. Но преди няколко месеца специалистите осъзнават, че предлаганите количества, не дават отговор на упованията.

“В съпоставяне с 2021 и 2022 какаова година, сезонът за 2022 и 2023 се насочва към недостиг в предлагането, заради намаляването на производството ”, съгласно месечния отчет на Международната какаова организация за април.

Болестите по посевите могат да са виновни за разочароващите резултати.

“Това, което видяхме, повече случаи на болестта с поява на подутини по растенията ”, изяснява Джоулс.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР