Цените на жилищните имоти в Германия са били с 8,4

...
Цените на жилищните имоти в Германия са били с 8,4
Коментари Харесай

Цените на жилищата в Германия с рекорден спад

Цените на жилищните парцели в Германия са били с 8,4 на 100 по-ниски през 2023 година, в сравнение с през 2022 година, демонстрират най-новите данни на Федералната статистическа работа " Дестатис " (Destatis). Това е поредна причина за скептицизъм в бранша на недвижимите парцели в най-голямата стопанска система в Европа, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Спадът е най-значителният за цените на парцелите в страната, откогато " Дестатис " води сходна статистика - от 2000 година, наблягайки най-мащабната имотна рецесия в Германия от десетилетия. Това е и първо годишно поевтиняване от 2007 година

В продължение на години секторът на парцелите в Германия, както и в други страни в Европа, процъфтяваше, защото лихвените проценти бяха ниски, а търсенето мощно. Рязкото повишаване на лихвите обаче постави завършек на удобното развиване за бранша, и тласна някои строителни компании към несъстоятелност, до момента в който банковото финансиране стана по-оскъдно.

За последното, четвъртото тримесечие на предходната година цените на жилищните единици в Германия са намалели със 7,1 на 100 по отношение на година по-рано, разкриват още данните. Това е петото следващо тримесечие на спад на цените, само че не толкоз внезапен, колкото през третото тримесечие (-10,1 на сто).

През декември 2023 година междинният лихвен % за нови жилищни заеми в Германия е бил 4,05 на 100, по отношение на 3,52 на 100 към същия месец година по-рано, по данни на немската централна банка " Бундесбанк " (Bundesbank)

Новите жилищни заеми в страната внезапно са намалели през предходната година - с 37,4 на 100, достигайки 161,15 милиарда евро (173,72 милиарда долара).

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР