Цените на жилищата в София са нараснали над два пъти

...
Цените на жилищата в София са нараснали над два пъти
Коментари Харесай

Жилищата в София поскъпнали два пъти за осем години

Цените на жилищата в София са нарастнали над два пъти за интервал от близо осем години. Къщите и жилищата в столицата са поскъпнали със 116% по отношение на 2015 година, демонстрират данни на Националния статистически институт. Това подрежда София преди всичко измежду огромните градове в страната с над 120 хиляди поданици в ранглиста за повишаване на парцелите, написа „ “.

Цените на жилищата ново строителство в София през третото тримесечие на предходната година са тъкмо два пъти по-високи по отношение на 2015 година, демонстрират данни на Национален статистически институт. При съществуващите жилища повишаването за същия интервал е по-голямо - с над 125%. Така столицата държи първото място по повишаване на старите жилища. Данните за подобен дълъг интервал от време демонстрират, че в София има съществено търсене както на ново строителство, по този начин и на съществуващи къщи и жилища.

На второ място измежду шестте най-големи града в страната се класира Русе с близо 100% общо покачване на цените на парцелите за интервал от близо осем години.

Топ три на градовете с най-голямо повишаване на парцелите се добавя от Пловдив. В града цените на жилищата са нарастнали с над 96% за интервала. Като цените на новото строителство са нарастнали близо два пъти, а повишаването на съществуващите къщи и жилища за близо осем години е с 92,5%. Пловдив е градът с най-малка разлика сред придвижването на цените на новото и остарялото строителство. В множеството градове в страната с над 120 хиляди поданици повишаването на старите жилища за подобен дълъг интервал от време е по-голямо от това на новото строителство. Изключение вършат Стара Загора и Пловдив.

Челната петица на огромните градове с най-бързо поскъпващи парцели се добавя от Варна и Стара Загора. Но повишаването на парцелите в тези градове е много друго. На четвърто място в общата ранглиста е град Варна (+87,7%), следван от Стара Загора със 73,9%. Във Варна има доста огромна разлика сред повишаването на новото и остарялото строителство.

Повишението на цените на новите къщи и жилища за близо осем години е със 73%, а съществуващите жилища са поскъпнали доста повече - с 97%. При новото строителство придвижването на цените доста зависи от това какъв брой нови здания излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от вида строителство - дали е първокласен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

В Стара Загора повишаването при новото строителство е с над 82 на 100, а цените на старите къщи и жилища са нарастнали със 71%.

Последното шесто място в класацията за повишаване на парцелите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните парцели в морския град са нарастнали приблизително със 73,1 на 100 по отношение на 2015 година, демонстрират данните на Национален статистически институт. Като обстановката при новите и съществуващите къщи и жилища е сходна на тази във Варна, само че тук разликата в придвижването на цените е още по-голяма. При новите жилища в Бургас повишаването е с 48,6%, а при жилищата в съществуващи здания покачването на цените е много по-голямо - с над 93%. Разликата в повишаването на старите и новите жилища е 45 на 100.

Общо за страната жилищата за интервала са поскъпнали с над 90%, като при придвижването на цените на новото и остарялото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в остарели здания са поскъпнали с 97%, а растежът на цените на новото строителство е със 79%.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР