Цените на жилищата в България са нараснали с 6,3% на

...
Цените на жилищата в България са нараснали с 6,3% на
Коментари Харесай

Жилищата в Пловдив поскъпват най-бързо

Цените на жилищата в България са нарастнали с 6,3% на годишна основа през третото тримесечие на 2018 година Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ).

По-голямо е покачването при новопостроените жилища, които означават годишен растеж от 7,2%, до момента в който при съществуващите жилища е регистрирано покачване от 5,8%, демонстрират данните на националната статистика.

През второто тримесечие годишният растеж на цените на жилищата доближи 7,5%, а през първото тримесечие беше записано покачване от 7,1%. Спрямо второто тримесечие на 2018 година цените на жилищата са нарастнали с 0,8%, като още веднъж растежът е по-висок при новопостроените жилища - 2%, а при съществуващите жилища растежът доближава 0,2%, демонстрират данните на Национален статистически институт.

Най-силен годишен растеж през третото тримесечие на 2018 година е регистриран в Пловдив – 9,6%, като там цените на съществуващите жилища порастват съвсем два пъти по-бързо спрямо новите жилища, надлежно 11,5% и 6,2%. Националната статистика афишира данни за цените на жилищата в шестте най-големи града в страната с население от над 120 хиляди души. Цените на жилищата в Бургас са отбелязали годишен растеж от 7,4% през третото тримесечие (7,6% при новите жилища и 7,1% при съществуващите жилища). София е на трето място с годишно покачване на цените от 7% (8,1% при новите жилища и 6,5% при съществуващите жилища). Във Варна и Русе цените на жилищата означават годишен растеж от 6,6%, а в Стара Загора покачването на годишна основа доближава 4,4.

Във Варна цените на новите жилища порастват по-бързо в съпоставяне със съществуващите жилища (7,3% по отношение на 6,3%), а в Русе и Стара Загора съществуващите жилища нарастват малко по-бързо от новопостроените жилища, демонстрират данните на Национален статистически институт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР