Цените на имотите в София достигнаха своя връх и се

...
Цените на имотите в София достигнаха своя връх и се
Коментари Харесай

Летят високо, падат бавно: Цените на имотите в София зависят от инфлацията

Цените на парцелите в София доближиха своя връх и се движат съвсем напълно от инфлацията. Нейното закъснение способства за предстоящото закъснение и на растежа на цените на жилищата. До този извод стигат специалистите от Bulgarian Properties в собствен разбор за жилищния пазар на територията на София при започване на 2023 година

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2023 година жилища в София, по данни на компанията, е 1 545 евро/кв.м. при 1 345 евро/кв.м. през първото тримесечие на 2022 година и 1 550 евро/кв.м. в края на 2022 година

Това съставлява растеж от съвсем 15% на годишна база и задържане на равнищата на тримесечна база.
Ръстовете на годишна база в предходните тримесечия бяха 22-23%. Вижда се, че актуалният ритъм на напредък се забавя, само че остава забележителен.
След приспадане на инфлацията действителният напредък остава единствено 1.3% на годишна база, което е най-ниско равнище от 2020 година насам.



За последните 3 години квадратният метър в столицата е поскъпнал с близо 40%.

Най-големите нараствания на цените са регистрирани от края на 2021 година и през 2022 година, като през цялата 2022 година растежът се ускоряваше и доближи 23% в края на годината.

Средната обща цена на закупените жилища през първото тримесечие нараства до 132 800 евро при 115 500 евро междинна цена през 2022 година Това от своя страна демонстрира, че пазарната интензивност се е изместила към по-големи жилища на фона на преобладаващите покупки на двустайни жилища през предходната година.



Цените на парцелите не престават да нарастват, само че към този момент имаме данни за закъснение на растежа. Очакванията ни са то да бъде по-отчетливо през втората половина на годината, защото тогава беше записано и по-значителното повишаване през предходната годинa ", разяснява настоящите трендове на пазара Полина Стойкова, изпълнителен шеф на Bulgarian Properties.

Добрата вест съгласно нея е че през тази година пораства и предлагането, което дава по-добър баланс на пазара.
 „ Ще строим, до момента в който се купува “: Ще продължи ли бурното строителство в София?Макроикономически фактори
Нарастват и размерите новоотпуснати жилищни заеми. По данни на Българска народна банка, след забавянето в края на 2022 година, през първите месеци на 2023 година размерите заеми нарастват с към 20% по отношение на година по-рано и се връщат към равнищата на напредък, присъщи за миналите 2 години на огромно търсене и мощен жилищен пазар.

Очакванията за повишаване на лихвените проценти по заемите към този момент не се оправдават за България. Ръстовете останаха минимални - в границите на 0.06 процентни пункта за заемите в лв., които са 98% от отпуснатите заеми и това даде убеденост на купувачите да продължат със своите проекти за закупуване на жилища.

Другите макроикономически фактори, които въздействат върху жилищния пазар, не престават да имат позитивно въздействие – безработицата е под 4%, а приходите продължиха да нарастват – приблизително с към 17% в края на 2022 година по данни на Национален статистически институт. Така приходите, въпреки и възходящи с малко по-бавен ритъм от цените, поддържат устойчиво съотношението на цена към приход, което ни дава достъпността на жилищата.

Инфлацията продължава да бъде значителен фактор за нарастване на вложенията в недвижими парцели, изключително на фона на продължаващи нулеви лихви по депозитите и лимитирани други възможности за несъмнено влагане.

Всичко това досега води до една доста сходна картина с тази от предходната година, само че при усъвършенствано предложение и реализиран нов пазарен баланс. Прогнозите за спад в търсенето и цените, за криза и рецесия към този момент не се оправдават. Дори в противен случай, налице са условия да чакаме една мощна и динамична година, както при парцелите, по този начин и в общ стопански проект.
Предпочитани квартали
И през 2023 година най-предпочитани остават квартали в необятния център на София като " Банишора " и " Зоните ", както и " Малинова котловина ", където тече построяването на редица нови комплекси и здания ново строителство.

Средните цени в най-популярните квартали през 1-вото тримесечие на 2023 година на база действително подписани покупко-продажби са:
Банишора - 1 470 евро/кв.м.Зоните - 1 555 евро/кв.м.Малинова котловина - 1 360 евро/кв.м.Кръстова вада - 1 730 евро/кв.м.Какво да чакаме?
В умозаключение от Bulgarian Properties споделят, че през 2023 година жилищният пазар в София е по-добре уравновесен от позиция на търсене и предложение. Продавачите са по-гъвкави при договарянията, защото схващат, че цените са достигнали своя връх и има редица фактори, които заплашват позитивното развиване на пазара.

Купувачите са по-разнообразни като профил и огромен дял от тях са завърналите се на пазара купувачи на лично жилище. Те са подкрепени от към момента преференциалното банково финансиране, ниската безработица и растящите приходи.

Това прави жилищния пазар много по-устойчив и връща оптимизма за неговото позитивно развиване и през тази година.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР