Цените на имотите са много високи – близо 20-30% е

...
Цените на имотите са много високи – близо 20-30% е
Коментари Харесай

Цените на имотите са много високи в момента – близо 20-30% е надценен нашия пазар

Цените на парцелите са доста високи – близо 20-30% е надценен нашия пазар, показва в изявление за imot.bg пазарният анализатор Младен Митов.

" В момента доходността при жилищата е 3-4%. На доктрина това значи, че пазарът е доста спокоен, само че на процедура сме в един пазар с растящи продажбени цени и с по-ниски наемни цени. Този дисбаланс през последните 2-3 години беше подбуден от ковид ", разяснява Митов. Според него растежът на покупките на парцели се дължи значително на изискванията по ипотечното кредитиране и ниските лихви.

" Сега виждаме едни лихви на безумно ниски равнища. Ако все още влезем в еврозоната. Тогава лихвите няма да са 2.6-2.8%, а ще бъдат 1.6-1.8%. ЕЦБ много закъсня с коригирането на главния лихвен %. Съединени американски щати и Япония към този момент направиха по две-три стъпки нагоре. Това е методът да бъде овладяна инфлацията и растежа на цените на парцелите ", счита специалистът. Според него този растеж при покупките на жилища, който следим през последните 5 години, не е единствено в България, а на всички места по света. За финансиста той е резултат от повишение на работната заплата над 100% и обстоятелството на негативните лихви по депозитите. 

" В момента инфлацията е привнесена, войната не зависи от нас, само че в последна сметка пазарът трябваше да се обуздае, тъй като в цяла Европа сега взривът на жилищата е безразсъден. Инвеститорите у нас към този момент са доста несигурни. Да – не престават да строят, само че са несигурни, тъй като не знаят на следващия ден какви цени ще ги изненадат на строителните материали. Вече имаме случаи, в които забавят завършването на постройката с месец, два, три, тъй като не могат да насмогнат, само че по този начин или другояче на този стадий са правилни ", прецизира Митов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР