Цените на имотите нарастват доста по-бързо от наемите през последните

...
Цените на имотите нарастват доста по-бързо от наемите през последните
Коментари Харесай

Цените на жилищата растат по-бързо от наемите

Цените на парцелите нарастват много по-бързо от наемите през последните близо 10 години. През второто тримесечие на годината цените на жилищата в страната са с близо 27% по-високи по отношение на 2010 година, демонстрират данни на европейската статистическа работа Евростат. За същото време покачването на наемите в страната с към 14%.

Оказва се, че България е в златната среда измежду страните от Европейски Съюз. Повишението на цените и на наемите на жилищата общо за страните-членки е съвсем колкото в България – надлежно 25% и 14,2% за последните близо 10 години. Но наемите и цените на жилищата за този дълъг интервал от време са се движили по напълно друг метод в страните от Европейския съюз.

Докато наемите непрекъснато се усилват, цените на жилищата се двоумят. След внезапен спад сред второто тримесечие на 2011 година и първото тримесечие на 2013 година цените на жилищата останаха повече или по-малко постоянни сред 2013 година и 2014 година След това имаше бърз растеж и от началото на 2015 година насам цените на жилищата се усилват доста по-бързо от наемите.

През второто тримесечие на 2020 година по отношение на 2010 година цените на жилищата са се нараснали в 23 държави-членки и са намалели в четири. Най-голямо повишаването в Естония (+100,5%), Люксембург (+85,8%), Латвия (+77,3%) и Австрия (+75,9%). Намаление на цените е регистрирано в Гърция (-31%), Италия (-13,2%), Испания (-5,6%) и Кипър (-3%). България се намира по средата в класацията на страните от Европейски Съюз по повишаване на жилищните парцели. Страната ни се показва по-добре от Нидерландия, Ирландия, Хърватия, Франция, Словения, Финландия и Румъния, както и от четирите страни със спад на цените.

При наемите моделът на придвижване е малко по-различен. През второто тримесечие на 2020 година по отношение на 2010 година наемите са се нараснали в 25 държави-членки на Европейски Съюз и са намалели единствено в две. Най-голямо е покачването на наемите в Естония (+135,8%), Литва (+105,4%) и Ирландия (+62,3%). Наемите са намалели единствено в Гърция (-25,2%) и Кипър (-4,8%).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР