Цените на хранителните продукти в Хърватия стремително се увеличават и

...
Цените на хранителните продукти в Хърватия стремително се увеличават и
Коментари Харесай

Цената на специален вид хляб в Хърватия достигна 6,65 евро

Цените на питателните артикули в Хърватия стремглаво се усилват и цената на един тип специфичен самун доближи 50 куни /6,65 евро/, колкото коства и кг свинско месо, оповестява загребският " Ютарни лист ".

Килограм свинско месо коства 46,99 куни /6,25 евро/, сланината - към 48 куни /6,40 евро/, а някои специфични типове самун костват даже малко повече, оповестява вестникът. Безквасният самун Здравко да вземем за пример коства 49,98 за кг, а домашният самун със семена на производителя Дон Дон - 45 куни за кг.

Читател на " Ютарни лист " твърди, че сходен тип самун в Германия коства две евро, и то след повишаването.

От производителя Дон Дон споделят за " Ютарни ", че не са виновни за комерсиалния марж, само че цените на всички първични материали и енергоносители са се повишили и по тази причина са поскъпнали и техните артикули.

Преди повишаването същият тип самун е коствал към 13 куни.

Директорката на компанията " Житозаедница " Нада Баришич изясни, че цените на хляба се усилват, тъй като изкупуването на кг жито тази година е по-скъпо, в сравнение с е било предходната година.

За потребителите въпреки всичко остават преференциални цените на главните типове самун, като полубелия, който може да се откри на цена от 7,5 куни (едно евро) за 700 грама и повече, което съгласно нея въпреки всичко е задоволително.

Хлебопроизводството има огромни проблеми, добави Нада Баришич.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР