Цените на храните в Украйна са нараснали с 20-30% от

...
Цените на храните в Украйна са нараснали с 20-30% от
Коментари Харесай

С колко са се увеличили цените на храните в Украйна?

Цените на храните в Украйна са нарастнали с 20-30% от началото на пълномащабната инвазия, съгласно заместник-председателя на Всеукраинския поземлен съвет Денис Марчук.

„ В интервала на дейни военни дейности видяхме действително нарастване на цените с към 20%, а за някои артикули - с 30% “, сподели Марчук на брифинг в Медийния център Украйна — Укринформ.

Според него повишаването на храните се дължи на инфлацията, разрушаването на логистичните вериги и растежа на разноските за горива.

Марчук също предвижда, че цените на зеленчуците в Украйна може да се усилят с 20-30% през октомври.

„ Сега зеленчуците са доста по-евтини, в сравнение с бяха през юни, тъй като, да вземем за пример, огромно количество краставици и домати в този момент порастват навън. Но през октомври цената може да нарасне с 20-30%, тъй като ще да бъдат засадени в хладилни камери, които работят на ток. Тези разноски ще бъдат включени в цената на крайния артикул “, сподели той.

Според специалиста цената на хляба и хлебните произведения също може да се увеличи през есента, защото цената на зърното на вътрешния пазар може да се усили в Украйна заради възобновяването на износа на селскостопански артикули.

Както оповестява Ukrinform, потребителската инфлация в Украйна се форсира до 22,2% на годишна база през юли 2022 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР