Цените на храните в световен мащаб скочиха до най-високото си

...
Цените на храните в световен мащаб скочиха до най-високото си
Коментари Харесай

Цените на храните с невиждан от десетилетие скок

Цените на храните в международен мащаб скочиха до най-високото си равнище от близо десетилетие през май, като се покачиха с 40 % спрямо миналата година, съобщи Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие (ФАО), оповестява Агенция Франс Прес.
Индексът на цените на храните на ФАО се покачва за 12 месеца подред, с цел да доближи най-високата си стойност след септември 2011 година, свързан от по-високите разноски за растителни масла, захар и зърнени храни.
Цените са се повишили с 4.8% от април - най-бързият приръст на месечна база от октомври 2010 година - и с близо 40% спрямо май 2020 година
През май показателят доближи 127.1 пункта, единствено 7.6% от пиковата си стойност през февруари 2011 година, споделиха от ФАО.
Рязкото повишаване на цените на храните също идва, защото пандемията от COVID-19 изхвърля милиони от работа, добавяйки към страховете за продоволствена сигурност, които така и така са високи заради спорове и климатични промени.
ФАО означи, че цените на зърнените култури са се повишили "дори когато международното произвеждане на зърнени култури е на път да доближи нов връх ".
В обособен отчет ФАО съобщи, че чака 1.9% нарастване на производството на зърнени култури тази година до рекордните 2.82 милиона тона. Въпреки нарастването, съгласно него световното съответствие на употребяваните ресурси от храни се чака да спадне до 28.1%.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР