Цените на храните в България продължават да растат, показват данни

...
Цените на храните в България продължават да растат, показват данни
Коментари Харесай

Всички млекопроизводители у нас работят на загуба, твърдят от бранша

Цените на храните в България не престават да порастват, демонстрират данни на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство.

" Договорят се постове, министрества и съдружни съглашения, а никой не се е срещнал с сектора, с цел да залегнат като политик в съдружните съглашения ", разяснява пред Българска национална телевизия Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите му млечните пордукти са доста по-евтини от себестойността си, а по-евтините от тях може да не съдържат нужната хранителна стойност. Зоров е безапелационен, че всички млекопроизводители у нас работят на загуба.

" В един кашкавал за 20 лева./кг се включват комерсиалната надценка - към 40%, 20% Данък добавена стойност и за производителя остават 40% облага. В момента млякото на борсова цена в Европа е към 1 лева, а в Бъгария - към 90 ст. Един кашкавал се прави с 10 литра мляко - по какъв начин може да излезе кашкавал за 12 лева в случай, че имаме четири пъти по-висок ток, два пъти по-скъпа газ ", добави той.
 БАБХ възвърне инспекциите на млечни артикули в комерсиалната мрежа
БАБХ възвърне инспекциите на млечни артикули в комерсиалната мрежа

Взеха проби от шест марки сирене

Положението на българските производители и преработватели не е по никакъв начин розово, удостовери и Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. От една страна нарастват ресурсите, нужни за растениевъдството - торове, горива и други, въпреки това има и напън на пазара, който е доста конкурентен, което се отразява като менгеме за производителите, които са по средата на веригата

Според двамата няма фрапантни скокове при цената на рибата , тъй като българинът обичайно не употребява рибни артикули. Свинското месо е поскъпнало с 1% от предходната година, има и свръхпредлагане на европейския пазар. Не се чака да нарастне и след Нова година.
 С до 10% скачат цените на храните до края на годината
С до 10% скачат цените на храните до края на годината

Средно с 8 лв. е постъпнала потребителската кошница за година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР