Цените на храните ще се увеличат с повече от 50%

...
Цените на храните ще се увеличат с повече от 50%
Коментари Харесай

Прогноза на БАН: Новата реколта поне 50% по-скъпа

Цените на храните ще се усилят с повече от 50% до новата годишна продукция. Това демонстрира стопански разбор на Българска академия на науките. Три пъти по-високи са цените на храните спрямо преди година. Кой е най-оптимистичният сюжет за пазара до новата годишна продукция на есен?

" От едната страна имаме война, от другата имаме желязна преграда. Закрихме заводите, които създават суровината, останаха заводите, които създават торовете. Самият самун го вършим с електричество или газ и по този начин стигаме до магазина, където пък е обвързван с превоз, а имаме повишаване на горивата ", съобщи доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания на Българска академия на науките в студиото на " България заран " по Bulgaria on Air.

По думите му 80% от зеленчуците в България са импорт и той идва от 3000 км, от Испания.

" Това са тирове, които карат със скъпо гориво и ето още едно повишаване. Оранжерийното българско произвеждане съвсем го нямаше тази година, тъй като не устоят на цените на газта и силата ", добави доцентът.

" Вече сме член на Европейския съюз. Искаме да имаме една валута и сме подписали контракт, с който подсигуряваме свободното придвижване на стоките, хората и капиталите, а в този момент няма да пускаме олиото, слънчогледа и зърното. Това не е допустимо. Тези хора би трябвало да ги подтикваме да изнасят и да вземат най-високата цена, да има оказваме помощ за производството ", уточни доцент Боюклиев.

Той сподели, че светът е изправен пред индустриална рецесия.

" Важното е да има реалистична политика във връзка с производството, баланс във връзка с импорт и експорт, подкрепяне и обществена политика ", приключи гостът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР