Цените на храните ще се увеличат с повече от 50%

...
Цените на храните ще се увеличат с повече от 50%
Коментари Харесай

Задава ли се ценова буря у нас

Цените на храните ще се усилят с повече от 50% до новата годишна продукция

Това демонстрира стопански разбор на Българска академия на науките. Три пъти по-високи са цените на храните спрямо преди година. Два пъти е поскъпнало хлебното зърно, три път слънчогледовото семе, три пъти горивата и силата. При това състояние до новата годишна продукция при най-оптимистичния сюжет храните ще не престават да нарастват.

„ Тази прогноза се основава на разнообразни условия. Около 35% от производството на зърнени култури се намира в Украйна и Русия. Цената на нашето произвеждане също се трансформира, тъй като 25% от себестойността на зърнените култури е минерални торове. Те се създават главно в Украйна, Русия и Беларус. 40% от себестойността са горива, които също поскъпват”, разяснява в ефира на доцент доктор Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания – Българска академия на науките.

„ Факт е, че ние имаме задоволително зърно и слънчоглед, само че цената им няма по какъв начин да остане същата”, добави той.

По думите му съществува и песимистична догадка, съгласно която, в случай че войната в Украйна продължи дълго време, е допустимо цените на храните да се усилят с 200%.

„ Ако войната продължи дълго време и този регион се откъсне напълно, до момента в който се наместят нещата, е допустимо това да се случи”, уточни Боюклиев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР