Цените на храните продължават да растат. Само за последната седмица

...
Цените на храните продължават да растат. Само за последната седмица
Коментари Харесай

Кашкавалът и олиото поскъпнаха с близо 10 ст. за седмица

Цените на храните не престават да порастват. Само за последната седмица редица артикули означават забележителен скок в цената си, сочи информация в данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борси.

В седмицата преди балотажа за президент (15-19 ноември), олиото на едро е поскъпнало с 2.6% или 9 стотинки до междинна цена 3.57 лв. за бутилка от литър. Кашкавал „ Витоша ” е добавил също 9 стотинки единствено за 5 работни дни до междинна цена от 12.01 лв. за кг.
Без държавни ограничения за повишаването на храните идват апетит и банкрути, сигнализира специалист
Цените на храните в България ще вървят единствено нагоре и през идната 2022 година, като страната би трябвало да вземе ограничения на национално ни...

Цените за крайните консуматори са даже по-високи, защото данните за търговията на едро не включват надценките, поставяни от търговците.

През седмицата по-сериозно повишаване се следи при захарта (+3.2% до междинна цена от 1.61 лв. за килограм), ябълките (+5.1% до 1.23 лв. за килограм), зелето (+8.4% до приблизително 1.03 лв. за килограм), лимоните (+4.6% до 2.06 лв. за килограм), картофите (+2.4% до 0.86 лв. за килограм).

Пилешките гърди са скочили с 0.5% за седмица до междинна цена от 8.90 лв. за кг, а краставиците и доматите със надлежно 2.3% и 2.5% до 2.20 лв. и 2.05 лв. за кг.

Цените на питателните артикули порастват стремглаво от началото на годината, което запрати инфлацията до близо 13-годишен връх. Годишната инфлация за октомври възлиза на 6%, което е най-високото равнище от началото на 2009 година.
Инфлацията у нас се изстреля до близо 13-годишен връх
Годишната инфлация набъбна до 6% през месец октомври тази година, сочат данните на Националния статистически институт. Само за месец го...

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР