Цените на храните постоянно скачат у нас - за година

...
Цените на храните постоянно скачат у нас - за година
Коментари Харесай

Удар по джоба ни: Нов скок в цените на храните

Цените на храните непрекъснато скачат у нас - за година нарастването при олиото, да вземем за пример, е с над 50 на 100, демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища.

Въпреки високите добиви тази година на жито, при брашното повишаването за 12 месеца е с 13%. По-високи са също цените на яйцата и сиренето.

При зеленчуците - доматите поевтиняват, само че ядем краставици по-скъпи с 55 на 100. При чушките растежът е 14 % и с над 30 пункта при морковите.

При хляба макар положителната годишна продукция от пшеница цената няма да понижава и даже се чака ново повишаване до месец.

„ За нашия регион си мисля, че едни десетина стотинки нагоре ще бъде наложително и минимално. Този, който не го направи, ще му бъде доста тежко и не знам по какъв начин ще оцелее “, изясни пред bTV Валери Кръстев, хлебопроизводител от Монтана.

Цената на тока и транспортните разноски са измежду аргументите за растежа.

Производството на хляба от замесването до изпичането лишава три часа. „ Газта, всеки месец с по 10 стотинки нагоре, приказваме за природен газ, горивата, нафтата, преди три месеца беше два лв. с Данък добавена стойност, в този момент е 2,30, електрическата енергия е ненормална работа на свободния пазар “, споделя Кръстев.

По-скъпото брашно и опаковките също въздействат на крайната цена. Но най-големият дял заема фонд работна заплата, който за сектора сензитивно е повишен, регистрират и от Държавната комисия по стоковите тържища.

„ Аз не мога да си показва за какво имат терзания да кажат, те имат порастване в приходите път и половина за последните три години и за какво не могат да кажат, че имат напрежение в пазара на труда “, разяснява Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища.

Така хлябът в пекарната на Валери ще скочи с най-малко с 20 стотинки, откакто се прибави и надценката в магазина. От Комисията по стоковите тържища обаче чакат обстановката да се успокои през септември. Причината - положителната годишна продукция от пшеница - над шест милиона тона.

Въпреки положителните добиви даже в Добруджа предвиждат, че ще ядат по-скъп самун.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР