Цените на храните не падат при намаляване на ДДС, а

...
Цените на храните не падат при намаляване на ДДС, а
Коментари Харесай

Цените на храните не падат при намаляване на ДДС, а това се използва от бизнеса за увеличаване на маржа на печалбата

Цените на храните не падат при понижаване на Данък добавена стойност, а това се употребява от бизнеса за увеличение на маржа на облагата. Това съобщи икономистът проф. Боян Дуранкев в отговор на въпрос за това дали би трябвало да се понижи данъкът, както е в редица други страни, написа " Телеграф ".

В момента с по-ниско Данък добавена стойност измежду храните са единствено хлябът и брашното, което е 0% до края на тази година, както и за ястията, които се оферират в заведенията за хранене (9%). 

Той уточни за образец, че при скорошното си посещаване в Нидерландия видял, че кг кашкавал, зрял 90 дни, там коства към 22 лв.. В България този, който се предлага, е със период на зреене 45 дни и е два пъти по-скъп.

Ако у нас се вкара по-ниско Данък добавена стойност, то страната и браншовите съюзи някак би трябвало да управляват маржа на облагата, с цел да не се получават свръхпечалби поради пониженото Данък добавена стойност.

Защото при хляба и брашното, както и в заведенията за хранене, действително отражение върху цените нямаше. И в това време тези сектори получават дотации поради украинския импорт.

Също по този начин за произвеждане, както и спомагателни помощи за еленергията. Но какво печели обществото от понижаване на Данък добавена стойност. Линейното мислене не води до позитивни резултати, би трябвало метрично мислене. 

Проверка откри, че Данък добавена стойност за храните в 17 страни в Европа е по-ниско от това у нас. Под 20% е данъкът в Малта, Люксембург, Полша, Северна Македония, Чехия, Франция, Германия, Белгия, Швейцария, Черна гора, Финландия, Румъния и Гърция. В някои страни обаче редуцираната ставка е единствено за избрани артикули, а тук-там има понижение и за водата. 

Проф. Дуранкев разяснява още, че качеството на храните у нас е друга тематика, която би трябвало да бъде коментирана. Той уточни, че при слагане на парче прекрасен самун в чаша с вода тя не би трябвало да потъмнява. У нас обаче качеството е компрометирано и то освен при хляба, само че и при сиренето, млякото и прочие.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР