Цените на храните, наемите и енергията растат неудържимо навсякъде в

...
Цените на храните, наемите и енергията растат неудържимо навсякъде в
Коментари Харесай

Цените у нас са скочили с една трета, а в Източна Европа?

Цените на храните, наемите и силата порастват неудържимо на всички места в Европа. С какъв брой нарастна животът в България и какво могат да си разрешат пенсионерите в Полша, Румъния или Гърция?

Полша

През юни в Полша бе регистрирана инфлация от 15,5% – най-високата от 25 години насам. Ян Шмигелски е притежател на заведение във Варшава, харесвано и от студенти, и от туристи.

" Инфлацията ни удари мощно ", споделя 28-годишният мъж. По думите му в границите на една година е трябвали да усилят цените с 10 до 20 на 100. " Много нарастнаха олиото и месото. Посетители към момента идват, само че си проличава, че имат финансови усложнения и се стремят да пестят ", разяснява Ян.

Пенсионерите Барбара и Чеслав Гешак не са толкоз уверени.

Досега пенсиите им са били задоволителни за релативно нехаен живот, само че последствията от рекордната инфлация към този момент се усещат.

" Доскоро плащах за кило захар две злоти (0,43 евро), в този момент към този момент коства повече от осем (1,78 евро) ", оплаква се Барбара. Тя и брачният партньор ѝ са се отказали и от плануваната покупка на нов автомобил.

България

По данни на Националния статистически институт инфлацията през юни 2022 доближи съвсем 17% – най-високото равнище за последните 24 години. Най-значително нарастнаха някои съществени хранителни артикули - брашно, захар, олио, само че също и кафето.

" Цените в магазините се усилиха с една трета ", твърди Галя, която продава плодове и зеленчуци в магазин на Черноморието. Самата тя не е трансформирала цените спрямо предишното лято.

" И доставчиците ми не са поставили по-високи цени. Само цените на малините и къпините са скочили, защото тази година берачите желаят по-високи дневни надници – сред 25 и 30 евро ", разясни тя.

Поскъпването се следи още в заведенията за хранене и хотелите по морето, вследствие на което се вижда отлив на туристи, написа DW. Както споделя Галя - никой готвач не се хващал на работа за по-малко от 100 лв. дневна отплата, до момента в който предишното лято взимали половината.

Тя счита, че покачването на цените е основано изкуствено - от алчни медиатори. Икономистът Георги Ганев от своя страна е уверен, че балонът на инфлацията скоро ще се спука. " Щом се изчерпа свободната парична маса, която в този момент е в послание, търговците ще бъдат принудени да смъкват цените ", предвижда той.

Гърция

През август Атина наподобява опустяла – хората са отпътували из провинцията или на курорт по островите, които след две години пандемия в този момент се радват на нечуван туристически интерес.

" Радваме се на туристите, само че се тревожим от повишаването, споделя таксиметровият водач Наполеон. Инфлацията в страната за първи път от 28 години е достигнала двуцифрено число – през юли е била 11,6%. Гърците, които изкарват приблизително по 966 евро на месец, са сюрпризирани най-много от цените на храните, тока и горивата.

" За да пестят бензин, доста таксиметрови водачи не включват климатика, въпреки да е извънредно горещо ", изяснява Наполеон. Шофьорите, които са изкарали по-малко от 30 000 евро предходната година, са получили от държавното управление дотация за цените на бензина.

" Аз получих 200 евро и се зарадвах. Въпреки това, би трябвало да работя 12-13 часа дневно, което отново се оказва незадоволително, с цел да съумея да си напазарувам всичко, което желая “, споделя Наполеон.

Търговецът на зеленчуци Никос пък счита, че страната би трябвало да направи повече за селскостопанското произвеждане. " Цените на торовете, пестицидите и бензина се усилиха с 30%. Търговците се опитваме да не прехвърляме това нарастване непосредствено на потребителите, тъй като и те просто не смогват. Въпреки това, сме принудени да вдигнем цените ", жалва се той.

Увеличението при питателните артикули през юли е от 13 на 100 по отношение на същия месец на предходната година. " Клиентите към този момент не купуват непринудено, а дълго гледат цените и от ден на ден пресмятат какво могат да си разрешат ", безапелационен бе Никос.

Румъния

През юни 2022 инфлацията в Румъния беше 15%, изключително мощно са скочили цените на силата. Между август 2020 и август 2021 година енергийните цени са се нараснали с 25 на 100. Покрай войната в Украйна и глобите против Русия цените не престават да порастват.

Това визира най-вече пенсионерите като Даниел, който живее в дребен град в Западна Румъния. Преди година сменил остарялата си печка на дърва с съвременно електрическо отопление.

Но от този момент насам разноските за електрическа енергия са се нараснали към четири пъти и му се постанова да харчи повече от една трета от пенсията си единствено за газ и ток. Доволен е, че е съумял да откри по-евтин снабдител и се чуди по какъв начин страната му, която разполага със лични газови запаси, има една от най-високите цени в Европа.

На 27 юли цената за мегават електрическа енергия в Румъния бе 516 евро, до момента в който в Полша бе 235 евро, а във Финландия – 83 евро.

Поскъпнали са токът, бензинът и доста от питателните артикули като обичайното локално сирене.

" Напоследък продаваме по-малки количества ", споделя Аурора, която работи на пазар в центъра на Букурещ. Според нея наклонността се дължи на това, че младежите са отпътували по отпуски, само че пък " пенсионерите са останали в града, а те премислят по два пъти, преди да купят нещо, тъй като всичко е поскъпнало ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР