Цените на храните бележат значителен спад през юли спрямо предходния

...
Цените на храните бележат значителен спад през юли спрямо предходния
Коментари Харесай

Драстичен спад в световните цени на храните през юли. Дали ще продължи?

Цените на храните бележат забележителен спад през юли по отношение на предходния месец - изключително тези на пшеницата и растителното масло.

Това демонстрират последните данни на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации.

Експертите обаче предизвестяват, че до момента в който спадът в цените на храните от рекордните им равнища е добре пристигнал, има съществени подозрения дали той ще се резервира в по-дългосрочен проект.

„ Остават доста несигурности, в това число високите цени на торовете, които могат да повлияят на бъдещите вероятности за произвеждане и поминъка на фермерите, мрачната световна икономическа вероятност и валутните придвижвания.

Всички тези опасности съставляват съществено предизвикателство за световната продоволствена сигурност “, споделя основният икономист на Организацията по издръжка и земеделие Максимо Тореро, представен от CNBC.

Индексът на цените на храните, който наблюдава месечната смяна в международните пазарни равнища на кошница от хранителни артикули, падна с 8.6% през юли по отношение на предходния месец. През юни показателят се намали с 2.3% на месечна база.

Въпреки това, през юли тази година той към момента е с 13.1% по-висок от миналогодишните си равнища.

Цените в кратковременен проект може да паднат още, имайки поради цената на фючърсите. Договорите за бъдещи доставки на пшеница, соя, захар и царевица паднаха от върховете си през март назад до цените, следени при започване на 2022 година

Анализаторите показват композиция от аргументи за спада в цените на храните и за смяната в салдото сред търсенето и предлагането. Сред главните са съглашението на Украйна и Русия да възобновят износа на зърно през Черно море след месеци на обсада, по-добрата годишна продукция от предстоящото, забавянето на световната стопанска система и мощният щатски $.

Все още е налице обаче песимизъм измежду доста от пазарните участници по отношение на това дали Русия ще съблюдава своята част от договорката за износа на зърно. Руската войска изстреля ракета по пристанището в Одеса единствено часове след договорката, реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации в края на юли.

Според разбор на рейтинговата организация Fitch Ratings, вероятно нарастване на цените на торовете, които паднаха неотдавна, само че към момента са двойно по-високи от равнищата през 2020 година, може да докара до нов скок на цените на зърното.

Ограничаването на доставките на газ от Русия докара до скок на цените на природния газ в Европа, а "синьото гориво " е съществена съставна част в производството на азотни торове.

Поевтиняването на храните обаче не е напълно добра вест. Една от аргументите, заради които главните артикули са поевтинели, е фактът, че търговците и вложителите дефинират цените в боязън от криза, споделят анализатори, представени от CNBC.

Цените на зърнените култури, измежду които е и пшеницата, са паднали с 11.5% на месечна база, демонстрира показателят на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации. Конкретно цените на пшеницата се намаляват с 14.5%.

Цените на растителното масло падат с 19.2% до 10-месечно дъно, частично заради огромния експорт на палмово масло от Индонезия, както и поради по-ниските цени на суровия нефт и неналичието на търсене на слънчогледово масло.

Цените на захарта бележат спад от 3.8% до петмесечно дъно в светлината на свиващото се търсене, по-слабия бразилски реал по отношение на $ и увеличеното предложение от Бразилия и Индия.

Млечните артикули и месото са поевтинели надлежно с 2.5% и 0.5% на месечна база.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР