Цените на горивата вероятно ще продължат да се движат нагоре

...
Цените на горивата вероятно ще продължат да се движат нагоре
Коментари Харесай

Горивата в България ще поскъпнат още

Цените на горивата евентуално ще продължат да се движат нагоре през януари поради " притеснително " устойчивото повишаване на интернационалните цени на петрола. Понижаване може да се следи само при пропан-бутана - с към 4-5 стотинки. Това предвижда ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев пред БНР. " За страдание, прогнозата не може да бъде изключително розова. Очакванията ни, че януари и февруари са слаби откъм ползване, не се сбъдват ", разяснява той. Според Терзиев причина за повишаването на суровините е и неустойчивостта в производството, предлагането и търсенето. Успоредно с поевтиняването на пропан-бутана Терзиев чака метанът за коли и компресираният природен газ да продължат да се повишават.

" Заради повишаването на газа от 1 януари всеобщо цените ще минат 3 лв.. Когато единият различен артикул поевтинее, в това време другият ще стане съвсем нетърпимо безценен ", разяснява Терзиев и предвижда отлив от търсенето на метана. Според него при бензина и дизела също " няма да има добра вест " - в случай че по някаква причина няма нарастване, то цените ще се задържат.

Терзиев разгласи, че след среща с премиера Кирил Петков е взето решение да се създадат няколко теста за реда и метода за освобождение на горива от запасите. Това се прави единствено в изключителна обстановки, а по думите на Терзиев страната не е изпадала в такава " от 10-12 година " и не всички субекти имат изясненост по какъв начин протича.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР