Цените на горивата в световен мащаб тръгнаха надолу. На този

...
Цените на горивата в световен мащаб тръгнаха надолу. На този
Коментари Харесай

Средно 4% спад в цената на горивата у нас, само метанът расте

Цените на горивата в международен мащаб потеглиха надолу. На този декор цената на колонките у нас е по-ниска приблизително с 4%, оповестява NOVA. Това обаче не важи за метана, чиято стойност бележи растеж с oколо46%.

Средната цена на бензина у нас е 3,25 лв., на дизела 3,38 спад с 4% и на двете горива), а на газа 1,25 лева (10% намаление).

Според икономиста Михаил Кръстев заплахата от криза е повода за намаляването на цените на горивата на международните пазари. „ Цената за барел брент ще доближи 130 $. Това ще се отрази на петрола у нас. Понижението на горивата наподобява е краткотрайно. Ако спорът в Украйна бъде преустановен, може да се пренасити пазарът. При назад развиване на нещата, цената още веднъж може да нарасне “, предизвести той. И прикани да се подкрепят най-уязвимите.

„ Намалението на харчовете може да намали инфлацията “, уточни Кръстев. И посочи, че е изцяло допустимо въпреки всичко горивата да доближат 5-6 лв. за литър след въвеждането на новия евроакциз.

Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива споделя, че за 30 дни бензинът е поевтинял с 30 стотинки, дизелът с 20, а газът с 10 стотинки. Ако се задържи цената на едро, горивата би трябвало да паднат с още 7 стотинки “, предвижда той.

Малките бензиностанции постоянно не оферират отстъпката от 25 стотинки, тъй като не могат да се оправят финансово. За сметка на това обаче смъкват цените си. До 25 август парите за компенсацията би трябвало да бъдат възобновени.

У нас и в Гърция цените на горивата са най-високи, а в Турция и РСМ – най-ниски.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР