Цените на горивата в Пловдив отново започнаха да се вдигат

...
Цените на горивата в Пловдив отново започнаха да се вдигат
Коментари Харесай

Цените на горивата пак тръгнаха нагоре: Бензин А95 гони 3лв, дизел - 3,30лв.

Цените на горивата в Пловдив още веднъж започнаха да се подвигат с бързи темпове, макар всекидневното поевтиняване на суровия нефт на международната борса. Само за последната седмица цената на дизела по родните бензиностанции скочи на няколко пъти, с по няколко стотинки. Минимално нарастване се видя и в цената на пропан-бутана.
Прочетете още
Въпреки това Пловдив към момента е отличник в класацията за най-евтини горива в страната, съгласно информация от уеб страницата fuelo. На второ място е Област Пазарджик, а трети са Перник. Най-скъпото гориво в страната се предлага в Кърджали и Смолян.

Към днешната дата цените под тепетата са с 3 стотинки по-ниски от междинните в страната за бензин и дизел и 2 стотинки при пропан-бутана. При метана разликата скача до цели 45 стотинки.

Масовият бензин А95 в страната се търгува приблизително за 2,96 лева./л, дизела е 3,29 лева./л, а пропан-бутана - 1,14 лева./л. При метана цената за кг сега е средно  5,13 лв., което го прави и най-скъпото гориво в България сега.

В Пловдив цените са надлежно:

Бензин А95 – 2,93 лева./л.

Дизел - 3,26 лева./л.

Пропан-бутан - 1,12 лева./л.

Метан – 4,68 лева./кг.



При тези цени, след използването на държавната отстъпка от 25 стотинки на литър, комбинирана с сред 2-7 стотинки спомагателна отстъпка, давана от веригите посредством картите за преданост, най-масовият бензин пада до към 2,60-2,70 лв. (в взаимозависимост от бензиностанцията), а газта се търгува за към 85-90 стотинки.

Въпреки, че суровият нефт към този момент втори месец държи цена под прага на 100 $ за барел, цените по родните бензиностанции бележат седмичен растеж, макар плавния спад от септември насам.

Най-голямо за последната седмица е покачването при дизела. Той е поскъпнал приблизително с 0,04 лева./л (1,23%) с наклонност за повишение на цената. Масовият бензин А95 не е трансформирал междинната си цена за последните седем дни, като специалистите предвиждат, че цената ще се резервира и в идващите седмици. Газта е поскъпнала приблизително  с 0,01 лева./л (0,88%) за седмица, с наклонност на повишаване.

Най-облагодетелствани от цените на горивата за последните седем дни са водачите на метан. За последната седмица горивото е поевтиняло с 0,13 лева./кг (-2,47%) като наклонността е цената да продължи да върви надолу.







Справка в уеб страницата fuelo сочи, че главно дребните бензиностанции държат по-ниски цени и дават опция на потребителите да зареждат по-евтино гориво, като се възползват от безлимитната към този момент държавна отстъпка от 0,25 лева./литър. Големите вериги от своя страна ползват спомагателна отстъпка за лоялните клиенти.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР