Цените на горивата в България се намират на най-ниските си

...
Цените на горивата в България се намират на най-ниските си
Коментари Харесай

Цените на горивата падат до най-ниските си нива от година насам: ще продължи ли поевтиняването?

Цените на горивата в България се намират на най-ниските си равнища за последната една година. Това сподели инспекция на Money.bg в платформата. Към днешна дата цената на дизела е по-ниска от тази на най-масовия бензин и тази наклонност, която продължава от известно време сасам се случва за първи път от 8 години насам.
 Светослав Бенчев - основен правист на Българска петролна и газова асоциация
Източник:

Светослав Бенчев - основен правист на Българска петролна и газова асоциация

" Основните аргументи за ниската цена на дизела е по-ниското търсене на това гориво за сметка на производството и предлагането. Колкото до общия спад в цените на горивата у нас, факторите за това са доста - от свръхпроизводство до податливостта на България по отношение на геополитически условия ", разяснява за Money.bg специалистът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев.

Средни цени на горивата в България:
Бензин A 95 - 2.55 лева за литър Дизел - 2.46 лева за литър Пропан-бутан (газ) - 0.94 лева за литър Метан - 2.08 лева за кг.  За първи път от 8 години дизелът (на места) е по-евтин от бензина: каква е повода
За първи път от 8 години дизелът (на места) е по-евтин от бензина: каква е повода

До по кое време ще продължи наклонността?

За съпоставяне, предходната година по това време бензин А 95 струваше над 3.20 лв.. В началото на юли цената му доближи до 3.40 лв. за литър. Цената на дизела през юни 2022 година беше приблизително 3.56 лв..

Ще продължи ли спадът на цените на горивата?

Към момента не е ясно дали наклонността на спад на цените ще продължи и през лятото, само че сигурно не се чака огромно повишаване. Цени като от лятото на предходната година обаче сигурно няма да има, безапелационни са специалистите.

" Няма никаква причина цените на горива да се покачат скоро. Не е ясно докога ще остане настоящето състояние, само че все още няма никакви признаци за смяна, най-малко през идващите няколко месеца. Тоест, даже да има някакво поскъпване в идващите седмици, то би било минимално ", споделя Светослав Бенчев.

Колкото до наклонността на поевтиняване на дизела под цената бензина, то тя ще се задържи през цялото лято, чакат енергийните специалисти.
 Как Европа отстрани зависимостта си от съветските изкопаеми горива и то с невероятна скорост
Как Европа отстрани зависимостта си от съветските изкопаеми горива и то с невероятна скорост

Преди година Европа палащаше към 1 милиард $ дневно за газ, нефт и въглища, внасяни от Русия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР