Цените на горивата у нас продължават да нарастват, като средната

...
Цените на горивата у нас продължават да нарастват, като средната
Коментари Харесай

Цените на горивата у нас продължават да растат

Цените на горивата у нас не престават да нарастват, като междинната стойност на всеобщия бензин А-95 в петък е 3,13 лв. за литър, като разликата сред обособените бензиностанции доближава до близо 50 стотинки, демонстрират данните на уеб страницата bg.fuelo.net.

Почти на никое място в страната към този момент не може да се откри литър от този бензин на цена под 3 лв.. На обособени места се следи леко поевтиняване -със стотинка-две на пропан-бутана.

На интернационалните пазари цената на суровия нефт от сорта брент бележи ново покачване и към 17.50 часа българско време се търгува за 112,60 $ за барел, поскъпвайки в границите на деня с 0,5%.

Очаква се цените на петрола брент да завършва актуалната седмица със слаби промени, защото от една страна вложителите не престават да преценят предстоящото възобновяване на търсенето в Китай след разхлабване на строгите Covid локдауни и задаващата се възбрана в Европейски Съюз за вноса на съветски нефт, които са в поддръжка на повишаването на черното злато. От друга страна опасенията от световно икономическо закъснение и даже криза на фона на растящата инфлация и покачващите се лихви лимитират това възходящо придвижване на петролните цени.

Цената на природния газ в Европа пък се намалява под 90 евро за мегаватчас към равнища към и под 88 евро за пръв път от близо месец насам на фона на възходящите равнища на запасите и продължаващите потоци от съветски газ към Европа.

Европейски Съюз и евродепутатите реализираха по-рано тази седмица съглашение за установяване на минимални равнища на запълване на газохранилищата в Европа до ноември, с цел да подсигуряват, че страните членки ще разполагат с задоволително синьо гориво за идната зима.

Според Gas Infrastructure Europe равнищата на предпазване на газ в газохранилищата на Европа са се нараснали с съвсем 25% през месец май и са покрай междинните равнища от 45% за предходните пет години. Определянето на минимални наложителни равнища на запълване на европейските газохранилища е вследствие на непрекъснатата неустановеност по отношение на по-нататъшните съветски доставки, защото вложителите не престават да чакат детайлности за това по какъв начин фирмите от Европейски Съюз могат да заплащат за съветския газ, без да нарушават глобите по отношение на Москва.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР