Цените на горивата продължават да растат. В рамките на месец

...
Цените на горивата продължават да растат. В рамките на месец
Коментари Харесай

Само за месец горивата у нас поскъпнаха с близо 10 стотинки за литър. Докога ще продължи ръстът?

Цените на горивата не престават да порастват. В рамките на месец най-масово употребяваните бензин и елементарния дизел са поскъпнали с близо 10 стотинки за литър.Това демонстрират данни на профилираната платформа, която следи цените на горива у нас и на други пазари.

В началото на януари междинната цена на литър бензин А 95 за страната ни е 2,41 лв., до момента в който в този момент е скочила на 2,49 лв. за литър. Сериозно е и повишаването при дизела, който при започване на януари се търгува при 2,47 лв. за литър, до момента в който в този момент цената му е 2,56 лева/ литъра.

На някои от огромните вериги бензиностанции в София обаче, даже тези цени са мираж. В столицата се следят цени на бензин А 95 гонещи 2,60 за литър, а дизелът е още по-скъп.

Справка на междинните цени на горивата в уеб страницата за няколко месеца обратно демонстрира, че повишаването стартира още в края на октомври. В началото на десетия месец от годината и бензина, и дизела са с цени под 2,30 лв. за литър, само че към края на месеца към този момент виждаме стойности от над 2,40 лв. за литър.

Българската петролна и газова асоциация счита, че главната причина за растежа на цените в повишаването на петрола на международните пазари.

" Брент доближи исторически върхове от 94 $ за барел и това е най-високата цена през последните седем години, няма по какъв начин цените на нашите бензиностанции да не тръгнат нагоре " разяснява Светослав Бенчев от Българската газова и петролна асоциация пред БТВ.
 Цената на американския нефт надвиши $90 за първи път от 2014-а
Цената на американския нефт надвиши $90 за първи път от 2014-а

Пазарът продължава да се поддържа от опасения за незадоволително предложение

Ако повишаването на петрола продължи, евентуално в идващите седмици цените по нашите бензиностанции също се вървят ще вървят още нагоре.

Не единствено у нас цените на са високи. В източната ни съседка Сърбия да вземем за пример междинната цена на А 95 е 2,88 лв. литъра, а дизела 3,05 лв. за литър. В Гърция по принцип горивата са с едни от най-високите цени в Европа - междинната цена сега е 3,64 за литър A 95 и 3,13 за литър дизел.

Само в южната ни съседка Турция цените са търпими, като 1,89 лв. е цената за литър от всеобщо потребления бензин, а за литър дизел 1,91 лв..
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР