Цените на горивата няма да паднат с 20-30 стотинки до

...
Цените на горивата няма да паднат с 20-30 стотинки до
Коментари Харесай

БЕЗ ПАНИКА: Горива ще има, без супер скокове на цените

Цените на горивата няма да паднат с 20-30 стотинки до няколко дни, както предвижда зам.-председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров.

Много е рано да се радваме, че цените на горивата ще тръгнат надолу, разяснява за „ Телеграф “ ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. Според Хаджидимитров поевтиняването щяло да стане, когато бензиностанциите продадат количествата горива, доставени по време на пика на цените по време на всеобщото извършване на покупки на 2 март.

Контра

Много е мъчно да се каже сега какво ще стане с цената на петрола. В Брюксел се чуват сигнали за ембарго върху съветския нефт.Действително предходната седмица имаше известно усмиряване на цените на петрола и понижаване под 100 $ за барел, откакто глобите не обгърнаха енергийните артикули, изясни Светослав Банчев от Българската петролна и газова асоциация. Влияние в посока понижение оказало и освобождението на част от американските петролни ресурси и слуховете за възможна договорка по нуклеарната стратегия на Иран. За момента обаче нямало прогрес в договарянията, ОПЕК няма да покачва добивите и цената отново потегли нагоре, разясни Бенчев.

Цени

Съветът ми към потребителите е да пазарят гориво за колите си както сега. Гориво ще има сигурно. В момента не виждам някакви фактори, които да водят до супер огромни скокове на цената. Големият скок до 130-140 $ не беше отразен в цените на горивата на бензиностанциите. Той няма да се отрази и в бъдеще. Първо, тъй като се случи в границите на няколко дни, а с цел да се отрази на цената на горивата в бензиностанциите, трендът би трябвало да бъде в границите на 10-14 дни. По същите аргументи и понижението до95-те $ за барел за два дни няма да повлияе на цените на горивата в страната, изясни Светослав Бенчев.

Масовият бензин А95 спря нарастването си насредна цена 2,90 лева на литър на 18 март и вмомента цената е с наклонност на застой съгласно уеб страницата Фуело.нет. По бензиностанциите горивото се предлага минимум за 2,55 лв. и най-вече за 3,05 лв., видя „ Телеграф “. Дизелът също е в застой, като междинната цена е спряла на 2,95 лв. на литър на 12 март и сега цената е сред 2,62 и 3,08 лева

Метанът и пропан-бутанът не престават наклонността си към нарастване на цената, като междинната цена на синьото гориво е спряла на 2,89 лева./кг, а на пропан-бутана – на 1,59 лева/л.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР