Цените на горивата на дребно може да поскъпнат след 1

...
Цените на горивата на дребно може да поскъпнат след 1
Коментари Харесай

Ще се отрази ли отпадането на дерогацията на цените на горивата

Цените на горивата на дребно може да нарастнат след 1 март, когато се чака да отпадне разрешението за импорт на съветски нефт. Това в предаването " Денят стартира с Георги Любенов ". Според ръководителя на Съюз на демократичните сили Румен Христов, дерогацията нито е повишила, нито е понижила цената на горивата и би трябвало да отпадне. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова обаче чака повишаване на цените.

Според някогашния министър на стопанската система в кабинета на Гълъб Донев - Никола Стоянов, няма изясненост какво ще се случи с цените на горивата след първи март, когато ще отпадне разрешението за импорт на съветски нефт у нас. Той подлага на критика кабинета и по тематиката " Лукойл ".

Никола Стоянов, някогашен длъжностен министър на стопанската система: " Задачата за българското държавно управление е, ползвайки тази дерогация, да подсигурява ниски цени за българските жители, нещо, което не се прави, и сега цените са прекомерно високи по отношение на цените на суровините. 17 страни от Европейски Съюз са с по-ниски цени от България в случай, че ние употребяваме най-евтината суровина. "

Дерогацията за съветския нефт, по този начин или другояче, нито е намалила, нито повишила цените на горивата у нас,.

" Затова - да отпадне, с цел да не финансираме режима на Путин ", счита той.

Румен Христов, водач на Съюз на демократичните сили: " Имахме две благоприятни условия, които да облагодетелстват България и българските жители. Едната беше левче по-малко на бензиностанциите и втората беше събиране на налози от свръхпечалбата, която образува " Лукойл ". Нито едното се случи, нито другото. "

" Аз виждам едно огромно очакване или предпочитание да се избута свалянето на дерогацията към интервала, когато госпожа Мария Габриел ще поеме кормилото на властта. Ако вероятно леко повишаване на цената, това да не е при учен Денков, а да е при Мария Габриел ".

, която видя в несъгласията към дерогацията борба за преодоляване на " Лукойл ".

Корнелия Нинова, водач на Българска социалистическа партия: " Кой да овладее потоците, вноса, износа на горива, облагите. Това е борбата. Там не се спори за народен интерес или за интереса на хората, които ще заплащат по-високи горива. Просто си разделят интереса в " Лукойл ". - А сред кого съответно е тази борба? - Вие виждате, че от едната страна стоят ГЕРБ и Движение за права и свободи, а от другата - ПП-ДБ. "

Пред " Дарик радио " съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков разяснява, че при възможна продажба на активите на " Лукойл " би трябвало да има гаранции за бистрота на притежателя.

Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ: " Това си е частна договорка. " Лукойл " има цялостен избор на кого да го продаде, само че аз желая притежателят да се знае, да бъде с добра известност, и в случай че може, да има дори съставен елемент, в който законът за корупцията в чужбина е комплициран за масата, тъй че да не може толкоз основен актив на България да бъде употребен за корупционни или политически маневри. "

Според Петков, разтърсване на пазара на горива не би имало, в случай че целият развой се реализира деликатно без " прибързани нелепости ".


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР