Цените на горивата и храните ще се покачат рязко в

...
Цените на горивата и храните ще се покачат рязко в
Коментари Харесай

Световната банка: Цените на горивата и храните ще се покачат рязко през тази година

Цените на горивата и храните ще се повишат внезапно в световен проект през тази година заради военната интервенция на Русия в Украйна, нарушената търговия и произвеждане, като ще останат високи до края на 2024 година, заяви във вторник Световната банка.

Според последния отчет на банката " Перспективи за стоковите пазари ", цените на силата ще се повишат с 50,5% през 2022 година по отношение на миналата година - най-солиден напредък от петролната рецесия през 1973 година насам, след което през 2023 година се чака да се намалят едва с 12,4%, последвани от ново едва намаляване през 2024 година

В същото време цените на храните ще се покачат с 22,9% през 2022 година, преди да поевтинея с 10,4% през идната година, а цените на метали се чака да набъбнат с съвсем 20% през тази година.

" Това нарастване на цените на храните и силата има обилни човешки и стопански последици “, сподели Айхан Косе, шеф на групата, изготвила отчета на Световната банка. " Това евентуално ще спре напредъка при намаляването на бедността и ще изостри към този момент покачвания инфлационен напън по света ", добави той.
" Като цяло това съставлява най-големият потрес, който претърпяваме от 70-те години на предишния век “, означи Индермит Гил, вицепрезидент на Световната банка, отговарящ за отдела за Справедлив напредък, финанси и институции. " Както беше тогава, в този момент шокът се утежнява от повишаването на рестриктивните мерки в търговията с храни, горива и торове ", означи още той.

Войната може да докара до по-дълготрайна инфлация и да забави прехода към чиста сила, защото страните търсят различни търговски пътища и усилват производството на артикули, показва още отчетът на Световната банката. Рязкото повишаване на цените на силата и оттова на разноските за торове може да докара до дефицит на храна и да забави напредъка в намаляването на световната беднотия.

Банката също по този начин предвижда, че цените на пшеницата ще скочат с повече от 40%, като през тази година ще доближат рекорден връх в номинално изражение, оказвайки напън върху разрастващите се стопански системи, които разчитат на импорт, изключително от Русия и Украйна. В същото време се чака суровият нефт Брент да доближи приблизително 100 $ за барел през 2022 година, най-високото равнище от 2013 година, до момента в който цените на въглищата и на природния газ в Европа ще бъдат най-високите за всички времена. Цената на синьото гориво в Европа ще се удвои през тази година спрямо 2021 година, а на въглищата - с 80%, предвижда Световната банка.

" Това ще има дългогодишен резултат ", сподели Джон Бафес, старши икономист към Световната банка. " Високите цени ще натежават върху производството и качеството на храните, като ще повлияят на наличността на храни, на приходите в селските региони и препитанието на бедните ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР