Цените на горива у нас продължават да се покачват с

...
Цените на горива у нас продължават да се покачват с
Коментари Харесай

Продължава поскъпването на горивата, бензинът и дизелът гонят 2.90 лв./л

Цените на горива у нас не престават да се повишават с дребни стъпки. Само за последния месец нарастването при най-масовите бензин и дизел е с повече от 10 стотинки. А по автомагистралите, където по принцип цените са малко по-високи, горивата към този момент се продават за 2.90 лева за литър.

Данните се удостоверяват и от профилирания уебсайт fuelo.net, от кое място се вижда, че междинните цени за бензина и дизела към този момент е 2,81 лева литър. През месец август покачването на цената на всеобщия бензин А-95 е с 11 ст. за литър, което е повишаване с над 4 на 100. При всеобщия дизел цената се е покачила с приблизително с 16 ст., което е растеж от 6 на 100. В момента разликата сред бензин и дизел у нас е пренебрежимо дребна, до момента в който през юли дизелът бе с 5-7 стотинки по-евтин от бензина. Пропан-бутанът нараства минимум за момента - нарастването за месец е единствено 4 стотинки като междинната цена към този момент е 1,17 лева./литър.

Основен фактор за покачването на цените остават интернационалните пазари, където цените на петрола се повишиха до равнища от 90 $ за барел от сорта Брент. Очакванията на специалистите са това равнище да се резервира в идващите месеци и пазарът на дребно да се задържи към тези равнища. Никой обаче не смее да предвижда дали и по кое време цените на дребно у нас ще ударят 3 лв. за литър. Експертите не се наемат да предвиждат и по какъв начин отнемането на концесията на пристанищния терминал " Росенец " и възможното преустановяване на дерогацията за импорт на съветски нефт ще окажат въздействие на пазара. Ясно е, че България не може да диктува цените на горивата в района. Припомняме, че в прилежащите на нас страни (особено в Гърция), горивото е доста по-скъпо от родното произвеждане. Качеството му обаче също е на високо равнище, демонстрират наблюдения на родните водачи на коли.

Сегашните цени у нас въпреки всичко се разграничават фрапантно от тези през лятото на 2022 година Тогава през юли цената на бензина бе стигнала невижданите за нашите ширини 3,41 лева за литър, а дизелът се бе покачил до равнище от 3,56 лева./литър. Тогава обаче към момента имаше отстъпка в цената за клиентите от 25 стотинки на литър, която след това страната отстрани.

Традиционно най-скъпи са горивата по магистралните пътища у нас, въпреки и да има дребни изключения. Основните компании, които оферират горива по тях държат цени с няколко стотинки по-високи, в сравнение с в градските си обекти. В множеството дребни обитаеми места, където конкуренцията е по-малка, цените може даже да са по-високи, в сравнение с са в регионалните центрове. Има и локални специфики, в региона на Бургас да вземем за пример - в случай че на основния път за Слънчев бряг, цените доближават 2,85 лева./л, то в дребния Ахелой равнищата им са с 10 стотинки надолу, демонстрира инспекция на Dir.bg. Има и няколко бензиностанции по Автомагистрала " Тракия " отвън огромните вериги, при които към момента се срещат цени от под 2,68 лева./литър. Важен въпрос с изключение на цената несъмнено е и качеството на горивото, тъй че съветът на специалистите към водачите е да внимават къде зареждат.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР