Цените на газа в Европа се продължават да се понижават,

...
Цените на газа в Европа се продължават да се понижават,
Коментари Харесай

Фючърсите за газа в Европа се понижават с 1.42 %

Цените на газа в Европа се не престават да се намаляват, въпреки и едва, сочат данните от търговията. Септемврийските фючърсите за газа по показателя TTF на борсата ICE Futures стартираха тази заран със спад, или от равнището от 198 евро за MWh (понижение с 1.3 % до 199.71 евро за MWh в четвъртък). В ранните часове цената съумя да се повиши до 205.49 евро за MWh, само че след това се насочи към намаляване, което се следи и все още на издание. Септемврийските фючърси се търгуват на равнище от 196.40 евро за MWh при спад с 1.42 %. Междувременно данните сочат наклонност за закъснение при започване на август на работата по регазификация на европейските терминали за полутечен природен газ, а поръчките за пренос през Украйна остават на равнището от предходните дни и месеци. По данни на компанията „ Оператор на газотранспортната система на Украйна поръчката за пренос на газ за петък е за размер от 41,9 млн. куб м. Същият размер е и за предходния ден – четвъртък. Възможности за потенциал, както и преди има единствено на газоизмервателна станция „ Суджа “. През газоизмервателна станция „ Сохрановка “ от много дълго време не се позволява пренос, няма призната поръчка и за петък. Иначе преди през „ Сохрановка “ се осигуряваше пренос на над 30 млн. куб м дневно. По-рано украинската страна разгласи точно за Географска информационна система „ Сохрановка “ форсмажор, който обаче не се приема от „ Газпром “ и по тази причина ежедневно се изпращат поръчки за транспорт и през тази газоизмервателна станция. Що се отнася за европейския пазар, през първите дни на август се следи понижаване на размера на регазификация на LNG, а и на запасите от него в европейските терминали. В сряда терминалите са работили с продуктивност от 65,8 %, при междинен индикатор за юли от 69 % и пикове до 76 %. Според статистиката на асоциацията на европейските оператори на газохранилища (GIE) двукратно намаляване се следи при Италия. Европейският пазар като цяло остава премиален за LNG, защото цените в Азия отстъпват по отношение на европейските, макар че там към този момент се записва отпадане на рестриктивните мерки по отношение на разпространяването на ковид. Това към момента остава една от аргументите за придвижването на LNG потоците в по-силна посока към Европа.
Що се отнася до преносът на синьото гориво през газопровода „ Северен поток “, то и при него не са следят особени промени. Така за 4 август размерът е за 33 млн. куб м, което е в диапазона до 20 % от плановия потенциал от 167 – 170 млн. куб м газ. Така спот цените, а и газовите фючърси остават на задоволително високи цени. Вече се регистрира и повишаване на ценовите равнища в Азия. Най-скъпият - зимен, януарски фючърс по показателя JKM Platts (Japan Korea Marker (JKM); отразява спот пазарната стойност на товарите, доставени в Япония, Южна Корея, Китай и Тайван) се повиши до 1830 $. Що се отнася до цените в Европа в доларово изражение те остават също доста високи – в диапазона до 2100 $ за 1000 куб м.
Нагнетяването на синьо гориво в европейските газохранилища продължава и към 3 август междинното равнище към този момент доближава 70.89 % или 782.4769 % при ритъм на нагнетяване от 035 на 100. Най-запълнени са газохранилищата на Португалия (100%) и Полша (99.14 %), а най-слабо – в България – до 49.41 %. Припомняме, че до началото на отоплителния сезон междинното равнище на запълване на всяко от газохранилищата в Европа би трябвало да е 80 %, а за идващите години – до 90 на 100.
Производството на електрическа енергия от вятър за четирите дни от актуалната седмица е до 10 % от енергийния баланс на Европейски Съюз при приблизително равнище от 11 % през същите дни на миналата седмица по данни на WindEurope.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР