Цените на газа в Европа се повишават на фона на

...
Цените на газа в Европа се повишават на фона на
Коментари Харесай

Цените на газа в Европа надхвърлиха $600 за 1000 куб./м за първи път от март насам

Цените на газа в Европа се покачват на фона на наближаващия отоплителен сезон, повредата на газопровода Balticconnector, прекъсването на производството в израелско находище и идните стачки в заводите за полутечен природен газ на Chevron.
Ноемврийските фючърси на хъба TTF в Холандия през днешния ден нарастнаха с 5,68% до 56,01 евро за  мегаватчас или 619,7 $ за 1000 куб. м, демонстрират данните на борсата ICE. Така цената на синьото гориво  се увеличи над границата от 600 $ за 1000 куб. м за първи път от 10 март тази година.

На пазара се ускоряват опасенията от понижаване на доставките на газ в навечерието на зимата, написа Bloomberg. Сред факторите за растежа на цените са войната сред Израел и " Хамас ", вероятните удари по основни експортни планове в Австралия и уязвимостта на газовата инфраструктура, за което свидетелства течът в балтийския газопровод Balticconnector, който свързва енергийните системи на Естония и Финландия. Съществуват опасности повредата на Balticconnector, чиято употреба е прекратена, да се дължи на бойкот. Освен това през идващите дни в Европа се чака внезапно захлаждане.

На този декор цените на газа внезапно се покачиха - от края на предходната седмица (5 октомври) котировките в Европа са се увеличили с повече от 54%. Само от 11 октомври насам цената  се е повишила със 106 $, или повече от 20 %.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР