Цените на енергоносителите са свързани и с войната, но те

...
Цените на енергоносителите са свързани и с войната, но те
Коментари Харесай

Групата на ПЕС в ЕС предлага 100 млрд. евро незабавна подкрепа за най-засегнатите от енергийната бедност

Цените на енергоносителите са свързани и с войната, само че те започнаха да се покачват още близо година и половина преди този момент. Това сподели евродепутатът Сергей Станишев от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (ЕП) по време на откриването на полемика " Да понижим сметките - енергийната беднотия и цените " , проведена от делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал.
Още по темата
По думите му високите цени на енергоносителите са свързани с обстоятелството, че Европа се оказа прекомерно подвластна от импорт на енергоносителите и не създава задоволително лична сила.

Според Станишев тематиката за цените на енергоносителите, на тока, на отоплението, се дискутира доста необятно във всяко едно семейство в България и Европейския съюз (ЕС) и е в центъра на публичния спор и икономическия дневен ред на страните от блока.

През 2021 година Евростат е отчел, че 7 % от популацията на Европейски Съюз не е имало съответно отопление през зимата, уточни Станишев. Той посочи, че в България този % е три и половина пъти по-висок, в сравнение с е в Европа. " Това слага тематиката пред българските институции като отговорност пред жителите ", разяснява евродепутатът.

Станишев уточни, че групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал е почнала политическа и социална акция, която се назовава: " Да понижим сметките ", чиято активност е ориентирана както към националните държавни управления, по този начин и към европейските институции. Затова групата е предложила 100 милиарда евро незабавна поддръжка за семействата, които са най-засегнати от енергийната беднотия. Според Станишев ресурсите могат да дойдат както от настоящи европейски стратегии, по този начин и от спомагателна солидарна вноска, освен свърхпечалбите в енергетиката, само че и в банковия и фармацевтичен бранш.

Освен това групата на българските социалисти в Екологичен потенциал упорства дерогацията във връзка с тавана на бюджетните разноски да бъде отсрочена за нужното време, с цел да може да има " фискално пространство " за всяко едно държавно управление да вземе нужните решения и да подкрепи своето население, без това да бъде наказвано. Освен това не трябва да се позволява спиране на достъпа до природен газ и електрическа енергия за уязвими семейства. Общо ограниченията, които групата предлага, са 15 на брой, посочи още Сергей Станишев.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР