Цените на енергията ще се понижат с 11 процента през

...
Цените на енергията ще се понижат с 11 процента през
Коментари Харесай

Световната банка прогнозира понижение на цените на енергията

„ Цените на силата ще се намалят с 11 % през 2023 година след покачването им с 60 на 100 през тази година “, това предвижда Световната банка предвижда оповестена през днешния ден на уеб страницата ѝ.

„ Средна цена на петрола вид Брент ще доближи 92 $ за барел през идната година и 80 $ през 2024 година “, планува банката в последния си обзорен отчет за пазара на първични материали. Тези стойности обаче са много над междинната петгодишна цена на Брент от 60 $ за барел, съобщава financialtribune.bg.

„ Руският експорт на недопечен нефт може да падне с 2 милиона барела дневно заради ембаргото, което наложи Европейският съюз и рестриктивните мерки върху застраховките на петролните товари и доставките им “, се споделя в документа.

Предложеният от групата на седемте най-развити международни стопански системи таван на цената на съветския нефт може да засегне съветския експорт, само че с цел да има резултат, е належащо да се включат и страните с разрастващи се стопански системи, написа още в разбора на Световната банка.

Тя предизвестява, че забавянето на световния стопански напредък и продължаващите строги ограничавания против разпространяването на COVID-19 в Китай съставляват сериозни  опасности.

Цените на селскостопанските артикули се чака да намалеят с 5 % през идната година. Цените на пшеницата през третото тримесечие на 2022 година паднаха с близо 20 %, само че остават с 24 % по-високи от преди година. Спадът на цените на селскостопанските артикули през 2023 година отразява по-добра от плануваната международна годишна продукция от пшеница, постоянни доставки на пазара на ориз и обновяване на износа на зърно от Украйна. Очаква се цените на металите да спаднат с 15 % през 2023 година, значително поради по-слабия световен напредък и опасенията за закъснение в Китай, се показва в документа на Световната банка.

„ Прогнозата за спад на цените на селскостопанските артикули към момента е подложена на набор от опасности “, разяснява Джон Бафс, старши икономист в групата за вероятности на Световната банка и изясни:

„ Първо, спирането на износа от Украйна или Русия може още веднъж да прекъсне международните доставки на зърно. Второ, спомагателните нараствания на цените на силата биха могли да окажат прогресивен напън върху цените на зърното и респективно на олиото. Трето, неподходящите климатични условия могат да понижат добивите; 2023 година евентуално ще бъде третата поредна година на Ла Ниня (бел.ред. естествен феномен, който през последните две години, докара до покачване на температурите в избран географски регион с към 1 градус по целзий), което евентуално ще понижи добивите на основни култури в Южна Америка и Южна Африка. “

Притесненията за допустима световна криза през идната година към този момент способстваха за внезапен спад на цените на медта и алуминия. Раздел със специфичен фокус на отчета преглежда „ моторите “ на цените на алуминия и медта и изследва последствията за нововъзникващите пазари и разрастващите се стопански системи, които изнасят тези артикули. Цените евентуално ще останат нестабилни, защото енергийният преход се развива, а и търсенето се измества от изкопаеми горива към възобновими източници, което ще бъде от изгода за някои производители на метали. Износителите на метали могат да се възползват оптимално от произлизащите от това благоприятни условия за напредък в средносрочен проект. Същевременно те могат да лимитират въздействието на неустойчивостта на цените, като подсигуряват, че имат добре построени рамки на фискалната и паричната политика, се акцентира в отчета.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР