Цените на електроенергията зависят от борсовите пазари в ЕС. Ние

...
Цените на електроенергията зависят от борсовите пазари в ЕС. Ние
Коментари Харесай

Росен Христов: Нанесена е щета за милиони при директното договаряне на газ

Цените на електрическата енергия зависят от борсовите пазари в Европейски Съюз. Ние сме обединен пазар. Оттеглихме двете цени за тока, тъй като има огромно политическо напрежение и въпросът се политизира. Нямаше предпочитание професионално да се разискват нещата. Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването „ Защо, господин министър? “ по бТВ.

В момента в Европейски Съюз се разисква необятен пакет от ограничения, свързани с ограничавания върху цената на електрическата енергия и газа. „ Важно е какъв е целият пакет от ограничения, с цел да знаем по какъв начин ще гласуваме “, уточни той.

Служебният кабинет готви да анулира въведената възбрана за експорт на горива от бургаската рафинерия. Ако износът на горива от „ Лукойл “ бъде неразрешен, всички количества остават в страната ни. „ Всичко се цялостни в вместилище. Те няма да има къде да го поставят и стопират да създават. Изключително е значимо за българския консуматор „ Лукойл “ да работи, тъй като по този начин ще се понижат на цените на горивата “, изясни служебният министър.

В момента е стеснен нерегламентираният експорт. „ Лукойл “ създава горива, които в България и Европейски Съюз не се продават, защото не покриват екологичните правила. Те се продават в трети страни “, съобщи Христов.

В момента облагата на компанията не остава в България. „ Ние приготвяме пакет от ограничения, който да вкара тази облага в страната, тъй че ние да можем да я таксуваме и парите да остават тук “, уточни енергийният министър.

В момента „ Лукойл “ няма възбрана да продава, само че цените у нас остават едни от най-ниските цени в Европа, уточни той. „ Ако се понижи производството им, цените скачат, уволняват хора или вероятно стопират. Ние имаме отговорност към нашите съседи. Не можем да се изключим от общия пазар “, добави той.

Министърът добави, че изключението от използването на съветския нефт не визира продажбата на горива. „ Ние имаме отговорности да поддържаме енергийната сигурност в района “, акцентира Росен Христов.

Служебното министерство е отменило решението, съгласно което до 2024 година не би трябвало да сме подвластни от съветско гориво за АЕЦ „ Козлодуй “, тъй като е пречело на един от вероятните нови снабдители – „ Фраматом “. „ Тя е френска компания, купила съветски лиценз, само че цялото произвеждане е Европа. Решението ограничаваше конкуренцията. Две компании са декларирали интерес за присъединяване в търга – „ Фраматом “ и „ Уестингхаус “, акцентира министърът.

Вчера вечерта шести енергоблок на АЕЦ „ Козлодуй “ е изключен от електроенергийната система на страната поради теч в охладителната система на генератора. В момента се вършат проби, с цел да открият повода на теча. Става въпрос проблем за механически проблем неядрената част на блока, посочи министърът и добави, че реакторът е в естествен режим. „ Надявам се казусът да не е по-тежък “, добави той.

По думите му френската компания не е подвластна от Русия, тъй като към този момент са закупили всички технологии и материали.

До сегашния миг „ Газпром “ не е дала отговор на опитите за разговор на българското държавно управление. „ Самият факт, че отворихме договаряния с тях, принуди другите снабдители да се конкурират. Ние нямахме газ за месец напред. Ние заварихме липса на газ и брутално високи цени, които стопанската система отхвърли да заплаща “, акцентира Христов.

Според министъра рухването на цените на синьото гориво не само обвързано с борсовите цени.

„ Нашата цена сега е по-ниска от тази на борсата през август. Цената, която сме оповестили, е 130 лв. на мегаватчас. Ние купуваме съвсем на половина на борсовата цена. Сделките през август са подписани с компании МЕТ и медиатори “, посочи той.

Росен Христов е безапелационен, че при постоянното държавно управление е нанесена вреда за милиони поради непосредствено договаряне. Той добави, че цялата документи е предадена на прокуратурата. Според служебното Министерство на енергетиката не са преследвани.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР