Цените на електроенергията в Европа паднаха до отрицателни нива през

...
Цените на електроенергията в Европа паднаха до отрицателни нива през
Коментари Харесай

Цените на електроенергията паднаха до отрицателни нива в някои страни в Европа

Цените на електрическата енергия в Европа паднаха до негативни равнища през уикенда, а повода е огромното произвеждане на зелена сила в района.

На някои места цените паднаха под нулата, в това число в Германия, Франция, Обединеното кралство, Нидерландия и други Това демонстрират данни на Epex Spot SE, представени от Bloomberg. В Нидерландия цените за неделя бяха до минус 73,76 евро за мегаватчас.

Пренасищането се дължи на редица вложения в зелена инфраструктура като слънчеви панели и вятърни турбини. Европа съумя да конфигурира рекорден брой нови слънчеви панели предходната година, в блян да понижи зависимостта си от природния газ, цените на който скочиха преди година, откакто Русия спря доставките.

Тази година е първата, в която Европейския съюз за първи път регистрира по-голямо месечно произвеждане на слънчева сила, в сравнение с електричеството от въглища.

Това не е първият път, когато цените на силата в Европа падат до негативни стойности. Във Финландия да вземем за пример цените на силата паднаха под нулата, откакто най-новият нуклеарен реактор влезе в употреба през април.
 Прогноза: Цените на природния газ в Европа може да се стопят на половина
Прогноза: Цените на природния газ в Европа може да се стопят на половина

Колебанието при цените обаче ще продължи, тъй като и търсенето преди и по време на идната зима ще зависят от два фактора

Това несъмнено не значи, че на потребителите се заплаща да употребяват електрическа енергия. Потребителите заплащат надценка за електрическата енергия, постоянно по контрактувани цени, а не суровата пазарна цена.

Европа може да се изправи пред по-големи провокации на енергийните пазари, в случай че Русия прекъсне доставките на природен газ и районът бъде обиден от доста тежко време през зимата, предизвести Международната организация по енергетика.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР