Цените на едро в САЩ са се понижили през април,

...
Цените на едро в САЩ са се понижили през април,
Коментари Харесай

Инфлацията на цените на едро в САЩ намалява през април до най-ниското си равнище от януари 2021 г.

Цените на едро в Съединени американски щати са се намалили през април, което е следващ знак, че инфлационният напън в страната евентуално отслабва на фона на агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Управлението за федерален запас (УФР), означи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

През предишния месец инфлацията на цените на едро доближава до най-ниското си ниво от януари 2021 година Индексът на цените на производител, който регистрира динамичността им преди стоките и услугите да доближат до потребителите, нараства единствено до 2,3 на 100 на годишна основа при 2,7 на 100 през март.

Показателят се повишава с 0,2 на 100 сред март и април 2023 година През предходния интервал, сред февруари и март, цената му понижава с 0,4 %.

Данните за индустриалните цени в Съединени американски щати отразяват равнището на инфлация, което е достигнато при началните стадии от производството и постоянно е знак за посоката на придвижване на потребителските цени.

Така наречената базова инфлация, която не включва мощно променливите цени на храните и енергийните артикули, през април доближава до 3,2 на 100 годишна основа, като се усилва с 0,2 на 100 по отношение на март.

УФР следи деликатно динамичността на така наречен базови цени, които се считат за доста индикативен знак за равнището на базовата инфлация в Съединени американски щати.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР