Цените на едро на хранителните продукти са се повишили с

...
Цените на едро на хранителните продукти са се повишили с
Коментари Харесай

Цените на едро на храните скочиха с 22% за година, рекордьор са яйцата

Цените на едро на питателните артикули са се повишили с 22% в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Хубавото е, че този растеж се задържа и понижава, тъй като беше стигнал 40%, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия ръководителят на Държавна комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов. Той разясни, че от ноември има стабилизиране на цените, само че до момента в който има война в Европа, то не може да е трайно.

Най-сериозно повишаване има при яйцата - 70%, на годишна база. Причината са високите цени на фуражи и потреблението на доста енергийни запаси в тяхното произвеждане. Освен това в Европа има засилено търсене, поради птичи грип в редица региони. Отражение дава и войната в Украйна, като в страната съвсем няма произвеждане, а Полша изнася големи количества в тази посока. Според Димитров това е опция за българските производители да изнасят и да " вземат глътка въздух ".

Председателят на ДКСБТ счита, че на пазара на дребно обстановката е естествена. " Търговската надценка зависи от доста условия - място, конкуренция и други. Пазарът образува цени, които са плод на търсене и предложение, няма изкривяване. Не е нужно страната да се намесва, задоволително е да се управлява дали търговията се прави по разпоредбите ", счита Димитров.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР