Цените на едно в Германия през ноември са нараснали с

...
Цените на едно в Германия през ноември са нараснали с
Коментари Харесай

Най-бърз растеж на цените на едро в Германия от 1962 година

Цените на едно в Германия през ноември са нарастнали с най-бързия си ритъм от десетилетия, като е регистрирано нарастване и при селскостопанските артикули, сочат последните данни, оповестени през днешния ден и представени от ДПА.

Ръстът е най-голям от 1962 година и е породен от високите цени на суровините и междинните артикули, съгласно данните на Дестатис /Destatis/.

Цените на едро са се нараснали с 16,6% на годишна основа през ноември след напредък от 15,2% през октомври. Това е бил най-бързият скок на инфлацията от 1962 година. На месечна основа растежът на цените на едро е намалял до 1,3% по отношение на 1,6% през октомври.

Според данните на Дестатис през ноември внезапно са се повишили цените на първични материали и междинни артикули. Цените на едро на петролните артикули са записали годишно нарастване от 62,4%, осведоми Българска телеграфна агенция.

Селскостопанските артикули също са поскъпнали по отношение на миналата година. През октомври цените им са били с 16,3% по-високи от същия месец на предходната година, което е нарастване от 2,8% по отношение на септември.

Според данните високата годишна инфлация се дължи в най-голяма степен на внезапния скок в цените на растителните артикули, до момента в който покачването при стоките с скотски генезис е по-умерено.

Зърнените храни са били с 36,9% по-скъпи през октомври по отношение на миналата година, а картофите са поскъпнали с 43,5% поради по-слабата годишна продукция. Цените на рапицата са скочили с 62%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР