Цените на двата основни сорта петрол в понеделник се повишават

...
Цените на двата основни сорта петрол в понеделник се повишават
Коментари Харесай

Цените на петрола се повишават значително заради насилието в Близкия Изток

Цените на двата съществени сорта нефт в понеделник се покачват на фона на офанзивите на радикалната палестинска формация ХАМАС против Израел.

Стойността на декемврийските фючърси за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures е на равнище от 87,40 $ за барел, което е с 2,66 $ или с 3,33% над цената при затваряне на предходната сесия. В петък цената по договорите за този вид се усили с 0,51 $ или 0,6 % до 84,58 $ за барел.

Фючърсите за петрола вид WTI на нюйоркската борса (NYMEX) нарастват с 3,04 $ или с 3,67 % до 85,83 $ за барел. При предходната сесия цената на тези контракти се увеличи с 0,48 $ или с 0,6% до 82,79 $ за барел.

През предходната седмица вид Brent поевтиня с 8,3%, а вид WTI – с 8,8 на 100.

Изострянето на обстановката в Близкия Изток основава опасности за понижаване на доставките от района, означават от MarketWatech. „ Исторически разбор демонстрира, че цените на петрола показват наклонност към резистентен растеж след рецесии в Близкия Изток “, споделя ръководещият шеф на SPI Asset Management Стивън Инес.

В събота от бранша Газа бяха нанесени ракетни удари по южни и централни региони на Израел. Десетки палестинци проникнаха на територията на Израел. По последни данни броят на починалите в Израел от офанзивата на ХАМАС надвишава 600 души, заяви в неделя The Times of Israel. Сред починалите са мирни поданици и десетки служители на реда и военни. Освен това са ранени 2-48 души. Израелските управляващи считат, че палестинските нападатели са отвлекли най-малко 100 заложника.

Правителството на Израел разгласи, че страната е в положение на война. Израелската войска даде начало на интервенцията „ Железни мечове “.

Вестник The Wall Street Journal, базирайки се на осведомени източници оповестява, че дейностите на ХАМАС против Израел са били планувани по-рано със съдействието на Иран. Ако присъединяване на Иран се удостовери, Съединени американски щати може да засилят контрола във връзка с прилаганите наказания и в частност върху експорта на нефт от страната, означават от Market Watch.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР