Цените на двата основни сорта петрол се повишават след заседанието

...
Цените на двата основни сорта петрол се повишават след заседанието
Коментари Харесай

Цените на петрола се повишават след резултатите от заседанието на ОПЕК+

Цените на двата съществени сорта нефт се покачват след съвещанието на ОПЕК+, въпреки че първичния оптимизъм е малко по-слаб.

Министрите на страните от ОПЕК+ организираха най-краткото си съвещание и единствено за 15 – 20 минути одобриха рекомендациите на мониторинговия комитет, запазвайки към този момент избраните проекти за нарастване на нефтодобива през месец юли.

Стойността на августовските фючърси за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures към публикуването на информацията е на равнище от 70,18 $ за барел, повишавайки се с 0,86 $ или с 1,24 % по отношение на затварянето на предходната сесия. По-рано в границите на търговията Brent стигна до 71,31 $ за барел.

Фючърсите за юли за петрола вид WTI на NYMEX нарастват с 1,37 $ или с 2,07 % над цената при затварянето на предходната сесия - до 67,69 $ за барел. В рамките на търговията по-рано WTI съумя да се увеличи до 68,84 $ за барел.

През април министрите на страните от ОПЕК+ взеха решение за последователно възобновяване на добива на петрол: през месец май страните, участващи в съглашението могат да усилят добива с 350 хиляди барела дневно, през юни още с толкоз, а през юли с 441 хиляди барела дневно.

Саудитска Арабия също смъква доброволните ограничаване и производството през месец май е за нарастване с 250 хиляди.барела дневно, 350 хиляди барела дневно през юни и 400 хиляди барела дневно през юли.

Според известие на организация Bloomberg, която се базира на делегатите, министрите от ОПЕК+ във вторник не е обсъждано равнището на произвеждане след месец юли. Сделката, подписана преди година, след месец юли планува ОПЕК+ да резервира равнището на рандеман без изменение до април 2022 година. Преди това в изявление за организацията изпълнителния шеф на МАЕ Фатих Бирол съобщи, че в случай че не бъде увеличено производството на нефт по-късно цените може да продължат да се покачват.

Участниците на пазара не престават да наблюдават и договарянията, свързани с иранската нуклеарна договорка. На съвещанието във вторник, съгласно информацията не е обсъждано връщането на иранския нефт на пазара.

Ситуацията с разпространяването на ковид в Азия продължава също да бъде обект на внимание. Макар че на пръв взор наподобява, че този фактор няма такова значение, търговците са извънредно деликатни.

Според публикуваното официално съобщение след срещата на министрите от ОПЕК+, страните удостоверяват уговорката си за непоклатимост на пазара. Те удостоверяват, че е от извънредно значение спазването на първичните задължения и продължаването на интервала на обезщетения до октомври 2021 година Следващото съвещание на министрите на страните от ОПЕК+ е планувано за 1 юли 2021 година

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР