Цените на двата основни сорта петрол, които се върнаха към

...
Цените на двата основни сорта петрол, които се върнаха към
Коментари Харесай

Цените на петрола забавят ръста си

Цените на двата съществени сорта нефт, които се върнаха към растеж още при предходната търговия след публикуването на отчета на ОПЕК не престават да се покачват, само че едва, сочат данните от търговията.

Стойността на януарските фючърси за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures все още на издание се покачва до 82,69 $ за барел или с 0,17 $ (0,21%) по отношение на цената от предходната сесия. При затварянето на търговията в понеделник цената по договорите за този вид се повиши с 1,09 $ или с 1,3 % до 82,52 $ за барел.

Фючърсите за декември петрола вид WTI на нюйоркската борса (NYMEX) нарастват до 78,41 $ за барел – плюс 0,13 $ или 0,17 %. На предходната сесия цената по тези контракти се усили с 1,09 $ или до 78,26 $ за барел.

Прогнозата на ОПЕК за световното търсене на нефт се трансформира в положителен фактор за петролния пазар. В понеделник анализаторите на картела покачиха прогнозата за растеж на потреблението на нефт през 2023 година с 50 хиляди барела дневно до 2,46 млн. барела дневно. Това значи, че в този момент ОПЕК чака, че търсенето на нефт през 2023 година ще е от порядъка на 102,1 млн. барела дневно. В същото време специалистите резервираха упованието си за растеж на търсенето на нефт през 2024 година на предходното равнище – 2,25 млн. барела дневно до 104,36 млн. барела дневно.

Наблюдателите на пазара показват и очакване, че през идващите месеци пазарът на нефт ще се балансира. Сега всички са в очакване на срещата на 26 ноември във Виена и преценят рисковете от вероятно понижаване на доставките, в случай че цените останат по-ниски от предстоящите от анализаторите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР