Цените на двата основни сорта петрол – Brent и WTI,

...
Цените на двата основни сорта петрол – Brent и WTI,
Коментари Харесай

Петролът завършва първото тримесечие с уверен ръст. Скокът при Brent е 27 %, при WTI – 32 %


Цените на двата съществени сорта нефт – Brent и WTI, съгласно данните от седмицата, а и от месеца приключват с растеж. Това се дължи главно на понижаване на дбива от ОПЕК + и забележителния спад на доставките от Венецуела и Иран, поради американските наказания.

Петролът вид Brent приключва първото тримесечие с растеж от 27 %, а WTI – с 32 %. Както разясняват наблюдаващите на пазара, това е най-голямото нарастване от 2009 г, а за интервала януари – март е най-начителното от 2002 година. В петък двата съществени сорта си върнаха малко позагубените позиции. Котировките приключиха на най-високото равнище за последните четири месеца. Договорът за месец май за петролът вид Brent приключи в последния ден от последната седмица на март при котировка от 68,39 $ за барел. Фючърсът за месец май за WTI – при цена от 60,22 $ за барел.

Експертите се надяват през идното тримесечие да настъпи усъвършенстване в съотношението сред търсенето и предлагането. Допълнителни вяра пристигна и от изявлението на съветския енергиен министър Александър Новак, който отхвърли да е посочвал на срещата на ОПЕК+ в Баку периоди, свързани с продължаването на сделкта. Инвеститорите се успокоиха след констатациите на Федералния запас, че заплахата от криза в Съединени американски щати не е огромна. В същото време играчите на пазара не престават да наблюдават с огромно внимание продължаващите търговски договаряния сред Съединени американски щати и Китай.

Анализаторите към момента се двоумят по въпроса дали вид Brent ще успее да стигне и леко да надвиши равнището от 70 $ за барел за пръв път от ноември предходната година. По-сигурен отговор може да има когато се обясни дали и кои наказания ще продължи Съединени американски щати през април. Изненадите в този аспект всеки месец се отразяват на пазара, а както се видя апелите на американския президент Тръмп към ОПЕК имат кратковременен резултат.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР