Цените на биткойна и етера се понижиха рязко за последните

...
Цените на биткойна и етера се понижиха рязко за последните
Коментари Харесай

Рязко поевтиняване на биткойна и етера изтри около 150 млрд. долара от крипто пазара

Цените на биткойна и етера се намалиха внезапно за последните 24 часа, изтривайки към 150 милиарда $ от цената на целия крипто пазар, съобщи Си Ен Би Си.

Според данните на Coindesk kъм 8:50 часа българско време биткойнът е разменя за 38 606,30 щатски $, което съставлява спад от 8,17% за последното денонощие. В същото време етерът се търгува за 2 841,26 $ – намаляване с 9,7% за последните 24 часа.

Спадът пристигна на фона на загубите на американските фондови тържища в четвъртък. Индексът Nasdaq е надолу с 5% за седмицата, а S&P 500 е на път да приключи трета поредна седмица на алено.

По-рано тази седмица доходността по 10-годишните американски държавни скъпи бумаги набъбна доста, което накара вложителите да извърнат тил на рисковите активи и да се насочат към облигациите.

На пазара се отразяват и упованията, че Федералният запас на Съединени американски щати скоро ще стартира да подвига лихвите. Една от постоянно даваните аргументи за вложение в биткойн е, че той служи за хеджиране против инфлацията на фона на държавните тласъци за стопанската система. Според анализаторите обаче рисковете от по-агресивно стягане на паричната политика на Фед са умъртвили инерцията на биткойна.

Цената на биткойна се намали доста от ноември насам, като към този момент е на 40% под записаното тогава рекордно равнище от към 69 хиляди $.

Някои специалисти предизвестяват, че крипто пазарът скоро може да потъне още по съществено на фона на засиленият регулаторен напън в редица страни. Миналата година Китай забрани всички действия, свързани с крипто активите, а управляващите в Съединени американски щати стягат контрола върху редица аспекти от търговията с криптовалути.

На пазара повлия и новината, че Руската централна банка е предложила да се забрани потреблението и „ копаенето “ на криптовалути на съветска територия, изтъквайки заканите за финансовата непоклатимост, благосъстоянието на жителите и суверенитета на нейната парична политика. В момента Русия е третият по величина състезател на пазара на копаене на биткойн след Съединени американски щати и Казахстан.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР