Цените на билетите за фериботите в Гърция може да скочат

...
Цените на билетите за фериботите в Гърция може да скочат
Коментари Харесай

Фериботните билети в Гърция може да поскъпнат до 25%


Цените на билетите за фериботите в Гърция може да скочат до 25 на 100 поради повишаването на горивата, оповестяват гръцките медии. 

Вчера представители на Сдружението на фирмите за пътнически морски транспорти (СЕЕН) са се срещнали с министъра на корабоплаването и островната политика Янис Плакиотакис, съобщи гръцката организация АНА-МПА. Председателят на СЕЕН Спиридон Пасхалис е изразил пред Плакиотакис безпокойството си от високите цени на корабното гориво. Според министъра казусът, който е подбуден от пандемията и рецесията в Украйна, изисква съществено внимание, защото фериботните транспорти са от национално значение за Гърция. 

Плакиотакис е поел ангажимент да организира диалози с отрасловите министерства и да се обмислят ограничения за възстановяване на обстановката, добавя АНА-МПА.   

Според обява на гръцкото издание Ню мъни превозвачите са подчертали пред министъра, че в случай че не се вземат ограничения в поддръжка на бранша, до лятото цените на билетите за пасажери и коли могат да нарастнат до 25 на 100. 

Според СЕЕН спомагателните оперативни разноски поради скъпите горива надвишават 280 милиона евро на годишна база. Сред предлаганите от сдружението ограничения са краткотрайното понижаване на Данък добавена стойност на 6 на сто; неотложно погашение на над 42 милиона евро, които страната дължи на превозвачите за активността им по дотирани морски направления и субсидиране на вноските на работодателите както по време на пандемията. 

От сектора обмислят свои ограничения, като да вземем за пример понижаване на скоростта на придвижване, актуализиране на маршрутите и смяна на разписанията за увеличение на интервалите сред обособените курсове.   

Изданието оповестява за най-малко две фериботни компании, които краткотрайно са спрели маршрутите си: о.Крит - Пирея – о. Крит, поради високите цени на горивата. 

Компанията АНЕК Блу остарял ферис (ANEK Blue Star Ferries) стопира корабите си по маршрута през идващите четири съботи като се планува придвижването по линията да бъде възобновено на 16 април.

От близо месец по маршрута не се движи и компанията “Миноикес грамес “.

Цената на корабното гориво бележи фрапантен скок и сега наближава хиляда евро за звук, показва изданието, представено от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР